Select Page

На дан Свете Петке, Епископ крушевачки Господин Давид посетио је у поподневним часовима Велику Дренову и том приликом освештао новопостављени Крст поред цркве у изградњи.
На месту званом Збегинац, које је у давна времена народу служио за збег и скривање од противника, по предању била је саграђена и црквица посвећена Светој Петки. Народ је редовно долазио на ово црквиште и тако потврђивао речи предања, а потврда је стигла после ископавања темеља за цркву када је пронађен месингани крст са урезаном годином израде на полеђини. Крст је из 1802. године, а пронађен је на месту где је планирано постављење Светог престола. Епископ Давид после освећења Крста, одржао је надахнуту беседу и нагласио да  Бог благосиља свој народ, и  не постоји ништа што га може спречити да се окупља око Пастира и Свете Цркве своје. Епископу су саслуживали отац Маријан Вујовић намесник трстенички и надлежни свештеник Мирослав Михајловић, ђакони трстенички Данијел, и Епархијски Андрија. Планирано је да се монументални Крст, који се види са пута приликом уласка у Велику Дренову, осветли, и тако светлећи дању и ноћу, сведочи о хришћанској историји места и верност наших предака Крсту Господњем.
Епископ је после послужења и разговора са Црквеним одборницима, где је договорено и освећење нове цркве по завршетку изградње, посетио и сестринство манастира Светог Илије и честитао имендан сестри Параскеви, уручивши јој пригодан поклон на молитвено сећање.

Јереј Мирослав Михајловић

Извор: Епархија крушевачка

[wpaudio url=“http://www.eparhijakrusevacka.com/audio/2014-10-27_4-1.mp3″ text=“Бесједа Eпископа Давида“]

Pin It on Pinterest

Share This