Select Page

Црква у Црвеној Јабуци прославила је 27/14. октобра Лета Господњег 2014. своју славу – Преподобну Мати Параскеву, у народу звану Света Петка.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић, уз саслужење тамнавског свештенства.

Служашчи прота Митар подсетио је окупљени верни народ на житије и подвиг Свете Петке. Као млада девојка, чувши Христов позив да Га следи на путу у вечни живот у Царству небеском, она није часа часила него је кренула јединим спасоносним и провереним путем Христовим. Она је узор свима нама да и ми кренемо тим путем. У нашем народу веома је јак култ Свете Петке и свакодневно јој се молимо да испроси милост од јединог Човекољубца – део је надахнуте проповеди проте Митра Миловановића.

Након Свете Литургије и литије око храма, освећења славског жита и ломљења славског колача, уследила је богата трпеза љубави, трудом и пожртвованошћу оца Станише Ђокића и верног народа. За време ручка, заслужнима су подељене захвалнице. Парох Станиша Ђокић захвалио је свим добротворима и приложницима, чијом помоћи је започет и прошле године освештан темељ за репрезентативни црквени дом. Овом приликом, он је замолио све који су у могућности да помогну како би се црквени дом у што краћем временском периоду ставио под кров.

Александар Мандарић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This