Select Page

27. октобра Српска православна црква обележила је празник посвећен Преподобној мати Параскеви – светој Петки, која је читав свој живот посветила Богу и бесмртном животу. Њен подвиг као светионик већ вековима осветљава пут свима онима који се вежбају у врлинама и побожности. Света Петка се сматра заштитницом жена и свих болесних и сиромашних.
Уочи празника Преподобне мати Параскеве, у храму посвећеном овој светитељки, на Шапраначком гробљу, врањски пароси отпочели су молитвену прославу служењем бденија. У наставку, на дан празника, Свету Литургију у овом истом храму служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење врањских пароха.
Епископ Пахомије је у свом обраћању верницима нагласио да је Света Петка својим животом показала да је уз помоћ Божију све могуће и поучио их да се обраћају Светој Петки и свим осталим светитељима, тражећи у немоћима и искушењима њихово заступништво пред Богом. Јер само, додао је Епископ, стражећи над сами собом и трудећи се у посту, молитви и хришћанским врлинама, и ми ћемо бити на путу да постанемо истински Хришћани.
По завршетку СветеЛитургије,уследила је литија око храма ирезање славског колача, а након тогау сали Црквене општине Шапранце приређена је трпеза љубавиза све присутне.

Извор: Епархија врањска

Pin It on Pinterest

Share This