Select Page

У Команди 2. центра за обуку Команде за обуку Војске Србије у касарни „Војвода Живојин Мишић“ одржан је иницијални састанак за оснивање богослужбеног простора. У раду састанка учествовали Епископ ваљевски Г. Милутин, начелник Одељења за веру у Генералштабу Војске Србије пуковник Саша Милутиновић, војни свештеник Команде за обуку поручник Селимир Вагић и командант 2. Центра за обуку пуковник Љубиша Стошић, са сарадницима

Како је слобода вероисповедања загарантована Уставом Србије, Војска Србије од прошле године пружа могућност својим припадницима да, у оквирима касарни, учествују у богослужењима и разговарају са духовницима. На предлог ВС, а уз благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, опремљено је и освештано 14 богослужбених простора, од укупно 40 колико је планирано за вернике СПЦ.

Након полувековног безверја и потпуног одсуства вере у животу војске, стасале су генерације „у униформи“ са изграђеним верским идентитетом, чија је духовна егзистенција утемељена на вери предака. Све је већи број лица на богослужењима, са жељом да о разним темама говоре са својим свештеницима… Наравно, исто важи и за припаднике осталих традиционалних Цркава, пренео је Владики Милутину пуковник Саша Милутиновић, начелник Одељења за веру у Генералштабу Војске Србије, на састанку у Другом центру за обуку касарне „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Имајући у виду јаку традицију живљења у Цркви и духовних горостаса проистеклих из ње (Владика Николај, Ава Јустин…), односно храбрих витезова у ослободилачким ратовима (устанички кнезови, Војвода Мишић…), које красе овај крај, за очекивати је да се сарадња Цркве и ВС потврди оснивањем богослужбеног простора у оквиру комплекса Другог центра за обуку, закључак је данашњег састанка у ваљевској касарни, која носи име славног стратега Колубарске битке. Будући да нема услова за пријем свештеника, будућу капелу у Ваљеву опслуживао би војни свештеник Команде за обуку поручник Селимир Вагић, уз саслуживање свештенослужитеља Епархије ваљевске.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This