Select Page

Прослава храмовне славе, богољубиве светитељке Преподобне мајке Праскеве, у Кањанима  започела  је вечерњим богослужењем које је уљепшао својим пјевањем хор Свети деспот Стефан Лазаревић из Београда .

 Сабирањем вјерника и молитвом Преподобној мајци Параскеви у вечерњем сутону призван је благослов Божији на вјерни народ. Ово богоугодно окупљање вјерујућег народа, пристиглог из свих крајева свијета, надахнуто је завичајним успоменама и дражима које родни праг великодушно пружа. Вечерње богослужење  било је испуњено многобројним молитвеним радостима. Они су на молитвеном окупљању у завичајној богомољи осјетили и доживјели радост празника и благослова богоугодне светитељке . Надлежни парох , отац  Драган Зорица, поздравио је присутне и нагласио  завичајну жељу коју носе у својим срцима као извор надахнућа и љубави.

Сутрадан, на празник Св. Петке у храму у Кањанима, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ далматински, Његово Преосвештенство Г.Г. Фотије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске, а молитву Богу и празничне радости увеличао је хор Свети деспот Стефан Лазаревић из Београда. Многобројним окупљеним вјерницима, од којих су добар дио чинили и римокатолици из оближњих мјеста који завјетно долазе у ову богомољу, бесједом се обратио Епископ далматински Његово Преосвештенство  Г.Г. Фотије , у којој је нагласио богонадахнути живот Св. Петке и многобројна чудеса ове Светитељке која и данас чини широм свијета. Нагласио је такођер неопходност да се непрестано  молитвено обраћамо Св. Петки јер она дарује помоћ људима, без обзира на боју коже, националну и вјерску припадност. Присутнима, својим бившим парохијанима,обратио се опроштајним  ријечима и пензионисани парох биочићки протојерј ставрофор Здравко Тепић.

Сабирање бројног  вјерујућег народа  завршено је свечаном литијом и резањем славског колача пред овим Божјим храмом. Свечано су затим уручене и грамате, господину Марку Миодрагу из САД и Завичајном удружењу Кањани из Новог Сада, као израз нарочите захвалности за несебични труд и финансијску помоћ при обнови храма Свете Петке у Кањанима. Празничну радост и славље увеличало је и вјенчање, након више десетина година, младог брачног пара из САД, а родом из овог далматинског села. Приређена је и трпеза љубави у парохијском  дому трудом Завичајног удружења Кањани и надлежног пароха јереја Драгана Зорице. Свечаност је обогатила и изложба цртежа сликарке Душанке Цупаћ родом из Бенковца, а сада са мјестом пребивалишта у Врбасу.

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This