Select Page
Од 4. до 20. новембра 2014. године у ЦИС «Мањеж» биће одржана интерактивна изложба «Моја историја. Рјуриковичи
По благослову Његове Светости Патријарха Московског и целе Русије Кирила 5. новембра 2014. године у централној изложбеној сали «Мањеж» биће отворена изложба-форум «Православна Русија – за Дан народног јединства. Рјуриковичи. Експозиција изложбе ће бити једна од главних манифестација у оквиру прославе овог догађаја у Русији.
Историја Старе Русије с њеним узлетима и падовима и пут дуг седам векова приказани су на изложби у 18 мултимедијских сала укупне површине од 4.000 квадратних метара.
Епоха Рјуриковича обилује догађајима који су имали одлучујући утицај не само на формирање државности, већ и свих страна живота наше земље: оснивање древних градова, крштење Русије, јарам хорде који је трајао двеста година и ослобађање од ње, борба против страних освајача, претварање Москве у један од центара европског друштвено-политичког живота, стварање јаке и самосвојне државе. Историјски сижеји у на ове теме приказани су на експозицији уз помоћ неколико стотина мултимедијских штандова и експоната.
Пред гледаоцима ће у буквалном смислу оживети далеки догађаји «Повести о давним временима», историја старих трговачких путева и легендарних битака, тајне утврђења и великих победа и мало познате чињенице из периода раздробљености и татарско-монголске најезде, које су обрадили историчари, уметници и стручњаци у области најсавременијих компјутерских технологија.
Из Тројице-Сергијеве Лавре ће на изложбу бити донета поштована икона преподобног Сергија Радоњешког.
Изложбу су организовали Московска Патријаршија и Влада Москве уз помоћ Администрације председника Руске Федерације, Министарства за културу Руске Федерације, ОАО «Роснефт» и Фонда светитеља Василија Великог.
Место одржавања: ЦИС «Мањеж», метро санице «Охотниј рјад,» «Александровскиј сад», «Боровицка», Мањежни трг 1.
Датум и време одржавања: 4-20. новембар 2014. године од 10:00 до 21:30. Улаз је слободан.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This