Select Page

Новембра Лета Господњег 2008., на узвишењу кога мештани зову Симића брдо, освећени су темељи новог храма у селу Гуњаци, надомак Пецке. На месту Црквине, где је према народном казивању некад била богомоља из 16. столећа и где су за веру Христову пострадали свештеници и верници лепог подгорског села. Чекали су честити и трудољубиви Гуњачани на нови Дом Божји, да се са молитвом за душе предака и напредак потомака саберу у храму близу својих домаћинстава. Чекали и од скромног им имања одвајали. Потпомогнути Владином Управом за сарадњу са Црквама и верским заједницама и људима добре воље, дочекали су. Да засија прекрасна црквица, амбијентално беспрекорно уклопљена у планинске крајолике. На празник Светог Мученика Карпа, 26/13. октобра ове године, Епископ ваљевски Г. Милутин са епархијским свештенством и свештеномонаштвом осветио је новоподигнути Храм Свете Великомученице Марине, антиохијске светитељке из трећег столећа снажног култа у роду српскоме. Велики је дан радости Господ подарио вернима Гуњака и свима који су дошли да је литургијски са њима умноже.

– Дошли смо овде да се упишемо у историју Подгорине, Епархије ваљевске и Српске Православне Цркве. Одвајали сте од својих потреба да подигнете храм Богу живоме, да на ово лепо место долазе ваша деца и унуци. Посредство нас, Дух Свети га је осветио. Ово ће бити ваш Јерусалим, Острог, ваша Студеница… светиња у којој ћете Бога прослављати – беседио је Владика Милутин мноштву верника у свечаном часу освећења.

По изласку из храма, мисли нам испуне овоземаљска хтења, која нас од Бога удаљавају, а то је погибељно. Тело тражи разне насладе светске, бљутаве и горке у часу растајања с душом. Тад човек спознаје да није смео да мрзи непријатеља свог јер Христос је дошао на земљу да нас научи љубављу и за оне који нас гоне. Данас Хришћани страдају. Господ попушта на нас невоље као некад на горде Византинце у виду османских освајача. Или на Јевреје кажњене од Навукодоносора. Зовемо се именом хришћанским, а заборављамо на суштину хришћанског живота.

– Не одричимо се Христа и не заборављајмо ни тренутка на Њега! Молимо се да се међусобно измиримо, да нам се нови животи рађају, а деца у утробама не убијају. Ми смо синови и кћери Светог Саве, Светог Симеона, Владике Николаја, Оца Јустина… Ви Подгорци сте изузетно честит народ. Ваша деца и омладина су јунаци. То сам увек видео приликом посета вашим школама и разним приредбама. Долазите у овај храм да се Богу молите, венчавате, крштавате, исповедате и причешћујете! Живите хришћански као и до сада – поручио је Владика Милутин.

Током Литургије, Владика Милутин рукопроизвео је у чин чтеца вероучитеља Милоша Стојановића из Ваљева.

Свој печат свечаности дали су малишани овог краја, духовним песмама и сплетом народних игара, појци из Ваљева Владимир Ракић, Ђорђе Митровић и Драган Станојевић, као и монахиње Марија и Параскева из оближњег манастира Светог Василија Острошког на Рожњу (Епархија шабачка).

За трпезом љубави, царински парох протојереј-ставрофор Будимир Стевановић заблагодарио је Епископу ваљевском Г. Милутину, заменику директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Србије Томиславу Бранковићу, челницима Општине Осечина и свим својим парохијанима заслужним за ово богоугодно дело. За труд, несебичну помоћ и љубав према мајци Цркви, нарочито за украшавање Храма Свете Великомученице Марине, секретар Владике Милутина архиђакон мр Силуан (Мракић) уручио је, у име ваљевског Епископа, Архипастирске грамате Величку Ненадовићу и Бранку Јанковићу из Гуњака, односно Живојину Стојановићу из Царина. Захвалнице Црквеног одбора Црквене општине Царине припале су министру грађевине и урбанизма Велимиру Илићу, директору Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Милети Радојевићу, председнику Општине Осечина и његовом заменику Ненаду Стевановићу и Милану Симићу, начелнику Општине Осечина Ивану Урошевићу и другим добротворима гуњачког храма.

– Данашњи дан веома је важан за све вас у овом месту. Имали сте храм, који је душманска рука срушила. Деценијама сте чекали и коначно дочекали освећење новог храма, да у њему делите радост и тугу и своју децу путем вере водите – рекао је заменик директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Томислав Бранковић, срдачно честитајући верном народу Гуњака.

Архијерејски намесник подгорски протојереј-ставрофор Раденко Андрић, уз честитке и благодарја, позвао је верни народ да узноси молитве Светој Великомученици Марини да чува село Гуњаке, нашу земљу Србију и сав наш народ ма где у свету био.

У поподневним сатима, у Владичанском дому, Епископ Милутин примио је директора Републичке управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Милету Радојевића са сарадницима. У неформалном и изузетно срдачном разговору, Владика Милутин упознао је госте са плановима и потребама на територији Епархије ваљевске. Управа за сарадњу са Црквама и директор Радојевић у више наврата свесрдно су помагали овдашње пројекте и тако ће, сходно могућностима, бити и убудуће, поручио је Милета Радојевић.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This