Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Свете Петке, са свештенством Свету службу на Гостиљу Мартинићком, у манастиру посвећеном овој светитељки.
У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је Бог чудесни умјетник који Своју љепоту, љепоту Свога Божанског лика уписује у ономе што ствара.
„Све што је лијепо и чудесно око нас, све то нам потврђује и посвједочује љепоту Онога Који је све то створио. Први пјесник, чудесни пјесник јесте Сам Бог“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
„Стварајући свијет, Он ствара чудесну поему, најљепшу и најчудеснију поему која постоји и која може да буде створена. Људи који живе овдје на земљи и који пишу пјесме, они нијесу ништа друго него сарадници Божји. Оно што је Бог створио и љепотом украсио, и они то откривају, ту љепоту и сликају љепоту Божанског лика“, рекао је Владика.
Владика је казао да није случајно да свети пророк каже да је диван Бог у светима Својим.
„У свему је Бог чудесан и диван, али најчудеснији је Бог управо у Светим Божјим људима. Све Божанске љепоте, које је Бог створио својом руком, сабирају се у љепоти једног јединог људског лика – онога човјека или оне жене, или онога дјетета или старца који су себе изнутра украсили том Божанском љепотом, који су задобили тајну богопознања“, објаснио је Владика и рекао да је једна од таквих Света Петка коју данас прослављамо.
Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач манастира и колаче данашњих свечара.
Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави.
Р.В.
[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15768/27.10.2014.Mitropolit%20Gostilje%20Martinicko.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This