Select Page

У недељу (26.10.2014) на празник Светих отаца VII Васељенског сабора Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки уз салужење братства манастира.

На овај празник Света православна Црква прославља успомену на свете оце Седмог Васељенског сабора. Повод за сазивање овог сабора од стране благочестиве царице Ирине и патријарха Константинопољског, Тарасија, била је такозвана јерес иконобораца.

Сабору је председавао патријарх Тарасије, а било је присутно око 367 Епископа. Сабору први пут присуствује већи број монаха. Ово је због тога што су у протеклом периоду управо монаси поднијели највећи терет и жртву у одбрани светих икона од иконобораца. Поништене су одлуке Сабора из 754. године, и формулисано је учење да предмет поштовања јесте личност представљена на икони, и да треба правити разлику између обожавања које приличи само Богу, и поштовања које доликује светима. Потврђена је и озакоњена вера Цркве да су свете иконе достојне поштовања као видљиви изрази вјечне и непролазне лепоте, пре свега Господа Христа као Богочовека.

Послије Свете Литургије приређена је трпеза љубави у трпезарији манастира Крке.

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This