Izaberite stranicu

Крајина се радује данас и узноси Господу хвалу за све. У 20. Недјељу по духовима на празник Св. Мученика Карпа и Св. Новомученице Злате Меглинске у селу Врањска Епископ бихаћко-петровачки Г. Атанасије  служио је Св. литургију уз саслужење више свештеника наше Епархије, саслуживали су; протојерј-ставрофор Саво Јанковић, јереј Невен Маринковић , јереј Ален Марић и протођакон Никола Перковић.
Крајишници, расељени, са свих крајева свијета су се окупили око своје светиње на служби Божијој. Након Божанствене литургије Епископ Атанасије у својој бесједи поздравио је све присутне и говорио о величини празника српске светитељске Злате Меглинске, о њеним стравичним мукама и надљудским напорима да сачува своју веру, а поготово ако се узме у обзир да је једна дјевојка на страховитим мукама. Своју бесједу Епископ Атанасије је завршио констатацијом да је прошао доста запуштених и пустих српских села на путу до Врањске, гдје су још једино дивље животиње остале у борби за опстанак. На том путу срели смо и лисицу која нас је „љубазно поздравила“.
Дружење је настављено за трпезом љубави, домаћин, отац Карађорђе поздравио је све присутне а поготово нашег Епископа Атанасија који први пут служи у Врањској, са жељом да Господ подари добро здравље нашем Епископу и да нас још пуно година поучава у духу Јеванђелске истине.
У духу истине морамо изнијети још неколико чињеница о добрим људима из Врањске и Радића. Данас је остало јако мало житеља и парохијана на овој парохији али љубав према цркви јача је од свих просторних  граница зато многи долазе и походе своју светињу, вриједно је напоменути да кум храма Бранко Шкорић остави све своје обавезе и да се на овај дан врати из далеког Лондона да подржи оне који су остали на подручју Врањске и Радића. За трпезом љубави Епископ Атанасије захвалио се свима који су доприњели да овај дан буде свечан и увјерио се да народ воли свога свештеника.
БЕСЈЕДА ЕПИСКОПА

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This