Select Page

Дана 25. октобра 2014. године, у навечерје градске славе – празника Светог великомученика Димитрија, у катедралном храму Светог великомученика  Димитрије у Видину у Бугарској служено је празнично вечерње коме је присуствовало више архијереја из неколико помесних Цркава.

На позив видинског Митрополита Доментијана, вечерњем богослужењу поводом прославе светог Димитрија присуствовали су епископи Српске Православне Цркве: бачки Иринеј, крушевачки Давид и тимочки Иларион, који је и началствовао вечерњој служби. Међу званицама је био и Нелуц Опреа, представник Румунске Православне Цркве у Бугарској.

После вечерње службе Митрополит Доментијан је поздравио  високе госте и изразио им своју захвалност и дивљење, нагласивши да је њихов долазак велика част за Митрополију видинску, а истовремено израз љубав и јединства Православних  Цркава.

У одговору на добродошлицу, у име делегације Српске Православне Цркве говорио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј. Он је захвалио Митрополиту Доментијану, свештенству и верницима на позиву и указаној љубави, и истакао да нема препрека за добре односе између сестринских Цркава, те да ни политика ни језик нису препреке за две Цркве које су у Христу једно.

Митрополит Доментијан је после богослужења приредио свечану вечеру за званице на којој су размењени поклони у знак сећања на овај историјски догађај. Том приликом је Митрополит Доментијан нагласио да му причињава велику радост чињеница да су поново оживеле братске везе са епархијама Српске Православне Цркве.

На сам дан празника светог великомученика Димитрија Митрополит видински Доментијан служиће свету Литургију на којој ће му саслуживати гости – епископи Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This