Select Page

Владику Јована и седиште Епархије славонске посетили су министар просвете и културе у Влади Републике Српске др Горан Мутабџија, генерални конзул Републике Србије у Републици Српској г. Владимир Николић и директор Секретаријата за вере у Влади Републике Српске г. Драган Давидовић.
Преосвештени Владика је госте упознао са актуелним стањем у којем се Епархија пакрачко-славонска данас налази, а затим их је повео у обилазак Саборног храма и Владичанског двора који су још у фази обнове, и изнео им потребе, могућности и планове реконструкције овог комплекса.
Нарочит нагласак је стављен на неопходност повратка библиотеке Епархије пакрачко-славонске у Владичански двор, као и на посебну улогу коју Епархија има у целини Православне Цркве и наше помесне Цркве, са обзиром да се у њој налази манастир Јасеновац.
Истог дана, владика Јован је имао радни састанак са органима заштите културних добара Пожешке жупаније, с којима је разматран ток даље обнове Саборне цркве Свете Тројице, а посебно израда иконостаса, пошто је у последњем рату већи део изворног иконостаса нестао, а један део је уништен.
Састанку су поред владике Јована присуствовали др Жарко Шпаничек, архитекта инж. Зоран Фумић, конзерватор гђа Данела Вујанић, вајар г. Милан Ракочевић и  старешина Саборне цркве протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић. Закључено је да је израда иконостаса приоритет и договорено је да се сместа приступи његовом пројектовању, а потом и изради.

Извор: СПЦ/Епархија славонска

Pin It on Pinterest

Share This