Select Page

У недељу 19. по Духовима, 19. октобра 2014. године, црквена заједница при Саборном храму Светог пророка Илије у Мерилвилу, Индијана, прославила је 50 година живота, рада и сведочења вере Христове.
У Саборном храму испуњеном верним народом Божјим северозападне Индијане, свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин, уз саслуживање више свештеника и протођакона Милована Гогића. Овом духовном догађају неизмерно се радовала црквена заједница Светог пророка Илије која је своје духовно испуњење у прослави историјског дана, 50 година сведочења живе вере Христове, пронашла у евхаристијској радости. Многобројна деца и парохијани приступили су светој тајни причешћа и на тај начин осетили радост, саборност и значај литургијске прославе.
Можемо слободно рећи да је мисионарски етос православног живља у овој црквеној заједници одувек  био усмерен ка остварењу и испуњењу у живом учешћу верних у евхаристијском сабрању и радовању у залогу бесмртности. Ово евхаристијско славље употпуњено је дивном и поучном беседом епископа Лонгина чија несебична пастирска љубав покрива и чува све верне парохијане ове наше заједнице.
Мисионарска делатност епископа Лонгина испуњена правим духовним мерилима смирења, трпљења, разумевања и очинске поуке, свакодневно умножава и охрабрује верни народ да остане на путу Христовом и на путу живог сведочења Јеванђеља Христовог. На крају свете Литургије, презвитер др Александар Новаковић, старешина храма, захвалио је бираним речима епископу Лонгину, браћи свештеницима и верном народу Божјем и честитао им радосни евхаристијски догађај и сабрање у коме већ педесет година остварујемо јединство са Васкрслим Христом.
Најзаслужним члановима Црквено-школске општине Светог пророка Илије, који су својим радом и сведочењем допринели да овај прелепи црквени комплекс, где лепотом доминира Саборни храм, буде понос нашег народа у Америци, додељена су посебна одликовања. Епископ Лонгин као добар пастир који брине о својим епархиотима препознао је тренутак и највишим црквеним одликовањима које додељује Свети Архијерејски Синод Српске православне Цркве наградио најзаслужније чланове Црквено-школске општине Светог пророка Илије за њихов несебични допринос и љубав према Светој Цркви.
Уз велелепно појање црквене песме „Многаја љета“, грамате је прочитао протојереј-ставрофор др Лука Новаковић, а заслужним појединцима одликовања је уручио епископ Лонгин. Орден Светог Саве другог реда добио је г. Младен Максимовић, а Орден Светог Саве трећег реда г. Милан Ђукић, док је орден Деспота Стефана Лазаревића добио г. Стево Добријевић. Орден Светог цара Константина добили су г. Милорад Стојић и г. Давид Максимовић. Преосвећени епископ Лонгин уручио је и петнаест грамата Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја заслужним парохијанима Црквено-школске општине Светог пророка Илије. Ово велелепно литургијско славље настављено је у црквеној дворани где је припремљен свечани програм уз трпезу љубави.
У богатом програму посебно треба истаћи говоре угледних преставника из духовног и националног живота који су истакли важност и значај Црквено-школске општине Светог пророка Илије на очувању духовних и националних вредности српског народа у Америци. Црквени хор при Саборном храму отпевао је неколико духовних песама које су духовно окрепиле сваког присутног у црквеној сали. Потпуно одушевљене и овог пута изазвао је наступ фолклорне групе која је показала како се негује и чува традиција нашег народа на америчком континенту. Свечани програм употпуњен је видео приказом историјских догађаја који су се догодили у животу и раду Црквено-школске општине Светог пророка Илије.
У трпези љубави учешће је узело око 700 званица, а велику захвалност дугујемо свим оним чланицама Кола српских сестара које су одвојиле своје драгоцено време да се побрину око служења и спремања гала банкета. Посебну захвалност за планирање и организовање овог велелепног догађаја изражавамо г. Давиду и гђи Зори Максимовић, као и свим члановима одбора за припрему прославе 50 година рада и живота Црквено-школске општине Светог пророка Илије. Овај дан беше посебан за све присутне а посебно за утемељиваче Црквено-школске општине Светог пророка Илије који добише посебне захвалнице за њихову одлучност у вери и љубави да остану у загрљају Мајке Цркве и саграде овакво предивно духовно место где ће генерације православних верника налазити своје духовно укрепљене у чаши спасења. Слободно можемо рећи да краја овако једном предивном духовном догађају нема, јер већ данас долази до новог почетка у животу, раду и сведочењу вере православне у нашој светој заједници. Ово заиста беше предиван догађај који нас ојача и охрабри да наставимо да духовно растемо и узрастамо у вери православној.

Извор: СПЦ/Саборни храм Светог пророка Илије у Мервилу

Pin It on Pinterest

Share This