Select Page

Патријарх антиохијски и свега Истока Јован посетио је у Атини, 23. октобра 2014. године, Архиепископa атинског и све Јеладе Јеронима. Архиепископ је пожелео Патријарху срдачну добродошлицу речима: „Блажењејши Владико, добродошли у Јеладу и Свештену Архиепископију атинску.“
Током разговора, са своје стране Архиепископ Јероним је нагласио: „Вашом посетом ви нам доносите поруку да љубав није некакав теоретски појам, већ је љубав делатна, љубав је искуствена (животна), и оно што управо сада осећамо јесте да смо једна породица.“
Домаћин је још додао:“Добре су националне повезаности и ми их не негирамо, али ми пре свега имамо Њега који нас  уједињује, Исуса Христа. Све остало су само идеологије, идеологије које долазе и пролазе, и стварају огромне проблеме. Наша вера, наше хришћанство, наша љубав, како су нас учили Оци наши, јесте искуство Цркве и управо је то оно што ми живимо у овом моменту“.
На крају је Архиепископ Јероним захвалио Патријарху на посети упркос свим изазовима због проблема које његова земља тренутно има, али је повукао паралелу истакавши да и Грчка тренутно пролази кроз период великих искушења само у другој форми.
На крају срдачног и братског сусрета Патријарх антиохијски је оставио писмени траг о овој историјској посети уписавши се у књигу посетилаца.

Извор: СПЦ/Ромфеа.гр

Pin It on Pinterest

Share This