Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископи жички Господин Јустин и будимљанско никшићки Господин Јоаникије служили су јутрос са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.
Овом службом настављен је Међународни научни скуп о Светом Симеону Мироточивом – Стефану Немањи, који је прије два дана почео у Београду.
На литургији су одговарали матуранти Богословије Светог Петра Цетињског.
Митрополит Амфилохије је у току Свете службе одликовао игумана манастира Дајбабе оца Данила чином архимандрита.
Владика је рекао да је отац Данило, не по својој памети већ по Божјем промислу дошао са простора “бескрајне Русије” у Црну Гору.
“Отац Данило је магистар богословља нашег Богословског факултета у Београду и докторант на Солунском универзитету. Благодарећи њему и његовом труду један број богочежњивих душа монахиња основале су манастир Светог Архангела Михаила у Прекобрђу, а ево, у последње вријеме, послије упокојења блаженог спомена нашег оца архимандрита Луке Анића, он је преузео да води манастир дајбабски у коме почивају мошти Светога старца Симеона”, рекао је Митрополит Амфилохије.
“Велика одговорност је легла на моја леђа и од вас само тражим молитве пред Богом”, рекао је, захваљујући Владици Амфилохију на одликовању, отац архимандрит Данило.
Након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је у литургијској проповиједи казао да прослављајући Светог апостола Филипа ми, кроз Међународни научни скуп о Светом Симеону Мироточивом, прослављампо и тог светог старца рођенога на Рибници у дашњој Подгорици.
“Сјећамо се кроз њега и преко њега, његовог благословеног коријена и свих оних изданака његове светородне лозе заједно са Светим Стефаном Првовјенчаним, Светоим оцем нашим Савом и редом, свих који су изникли из светородне лозе Немањића, и који су са те лозе напојили и нахранили духовно сва покољења до наших времена”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је поздравио Епископе Јустина и Јоаникија, као и учеснике научног скупа о Светом Симеону Мироточивом.
Потом је у у Духовном центру ЦО Подгорица за Епископе, свештенство и учеснике научног скупа приређено послужење.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15742/24_10_2014_amfilohije_radovic.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This