Select Page

На позив Црквене општине у Трсту, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј присуствовао је свечаном пријему за чланове Црквене општине Трст, представнике Конзулата Републике Србије и пријатеље Италијане у Парохијској сали Ристо Шкуљевић
Том приликом, СКУ Друштво Pontes – Мостови организовало је етничку вечеру, уз традиционална народна српска јела, а црквеноопштинско фолклорно друштво је извело сплет српских игара. Генерални конзул Републике Србије у Трсту г. Драган Кићановић је том приликом одликовао СКУД Мостови за несебичну помоћ и подршку коју је Друштво, под кровом храма Светог Спиридона у Трсту, пружио угроженом народу у Србији. Уочи овог свечаног пријема, владика Андреј је одржао предавање у Градском пасторалном центру Студијум фидеј, на позив тршћанског надбискупа Ђампаола Крепалдија.
И ове године, мисионарска парохија Светог краља Стефана Слепог у Удинама прославила је своју крсну славу. У недељу, 19. октобра, надлежни парох и верни народ у Удинама су први пут после 2007. дочекали свог Епископа, новог епархијског архијереја, владику Андреја. На свету Литургију се сабрало мноштво народа из Удина и околине, који су дошли да узнесу славу Богу и Светом Стефану. За певницом је појао хор младих Рускиња из Трста, а епископу Андреју су саслуживали надлежни прота Рашко Радовић из Трста и ђакон Милош Ждралић.
Владика Андреј је у својој надахнутој беседи говорио о животу и примеру овог дивног светитеља и потресним речима описао његову бригу за своју децу. Присутној омладини и деци од којих су многи били у народим ношњама, Владика је представио пример Светог Максима, сина Светог Стефана, који је диван плод својих родитеља. Светом причешћу приступили су многи, а на крају Литургије је преломљен славски колач. Дивни, вредни и марљиви домаћини, на челу са славским кумом Срђаном Алексићем и Културним друштво Слога из Удина, приредили су за Епископа и све госте славски ручак у оближњем ресторану, у коме је наступило младо фолклорно друштво Слога српске дијаспоре извевши том приликом најлепше игре из источне Србије. Свечаностима је присуствовао и месни свештеник Московске Патријаршије Владимир Мелничук, а у име Генералног конзула Републике Србије у Трсту г. Љубомир Мирковић, конзул.
Уочи посете парохији у Удинама, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је најпре председника Православне епископске конференције Италије, Његово Високопреосвештенство Митрополита Генадија и затим римокатоличког бискупа у Удинама Андреја Мадзоката. Такође, у току боравка у северној Италији, епископ Андреј је у пратњи архијерејског намесника проте Рашка Радовића посетио и бискупа града Вићенце монсињора Вењамина Пициола.

Извор: СПЦ/Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This