Select Page

У цркви Светог апостола Луке у манастиру Косијерево, у Петровићима код Никшића, на празник Светог апостола Јакова (сриједа 22. октобра 2014. године) служена је Света Литургија, а потом и парастос за припаднике Вучедолске бригаде Краљеве војске у отаџбини, који су страдали од безбожних комуниста 1944. године на Грахову.
Свету заупокојену Литургију је служило свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке: протојереј Петар Крговић, парох граховски, јереји Миодраг Тодоровић и Остоја Кнежевић и јеромонах Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево.
Након Литургије одслужен је парастос за припаднике Вучедолске бригаде Краљевске војске у отаџбини, који су 22. октобра 1944. године убијени на Грахову, као и за пострадале са подручја Бањана, Рудина, Каменска и Трепача у Другом свјетском рату.
Сабраном народу ријечима бесједе обратио се свештеник Миодраг Тодоровић.
„Кад нама људима овладају страсти које смо убрали са оног дрвета познања добра и зла, кад се одмакнемо од Дрвета живота, кад се одмакнемо од лица Божјег онда немамо на кога да се угледамо, немамо примјер, немамо Онога Који ће нас задржати и нама почињу да владају зли нагони, страсти. Човјек од Адама до данас покушава да направи некакав поредак у овом свијету, а сваки тај поредак, углавном, није по вољи Божјој, није по благослову те нужно носи много зла, много патње, много погибељности“.
„Бог је створио поредак и нас у том поретку, дао је човјеку заповјест, дужност да се стара о ономе што је Бог створио, признао нас за своје пријатеље, за своју дјецу, за своје сараднике, за своје сабесједнике, а ми то све одбацујемо и хоћемо, по својој краткој памети, да правимо сопствене поретке“.
„Тако се десило и са овим поретком у којем су била наша браћа, наши очеви, комунисти, јер није дошао неко однекуд са стране, него је један брат био у Грахову, а други брат га је стријељао, није му опростио што је поменуо име Божје. Бог није био у тим срцима, него је био некакав поредак, били су идоли, Маркс, Лењин, Стаљин, а кад нема Бога онда нужно има идола. Зато је све то велика опомена, велики наук и нама данас, ако иоле хоћемо нешто да видимо. Ако се не држимо Божјег благослова и Божјег поретка и ми ћемо упасти у зло и направити нешто што није по благослову Божјем“, рекао је о. Миодраг.
Он је указао на то да је човјекова душа, ипак, боготражитељка и ма колико да човјек чини зло и удаљи се од Бога, душа постаје све незадовољнија и једно зло онда повлачи за собом друго зло. Зато зло, истакао је јереј Тодоровић, није добро заборавити.
„Ова наша браћа, очеви, стричеви, ђедови, кумови на много су бољем данас, него они који су над њима извршили насиље, јер су они остали ближе лицу Божјем, јер су пострадали на правди Бога. Сигурно је да се они данас моле за оне који су их убили да им Бог опрости, јер нијесу знали шта раде. Ниједно зло не треба да посије мржњу у срцима нашим, него треба да отвори прозоре према Богу и да схватимо да, кад нам се чини да смо највише у праву можда нијесмо у праву, или како наш народ каже „стрпљен спашен“. Кад год смо претрпјели до краја били смо прави истински људи и народ Божји“.
„Наш Митрополит Амфилохије, као богонадахнути човјек, одмах нас је упозорио кад је дошао у Црну Гору, да се ми живи нећемо помирити док часно не сахранимо све оне који су пострадали, док се сви гробови не опоју, не обиљеже и док се гробови међусобно не помире, тек тада ћемо се ми живи, овдје на земљи, међусобно помирити. И ова данашња света служба је у духу тог помирења и гробова и нас, који смо овдје, јер смо сви живи у Христу Исус Господу нашем. Бог никога не одбацује, него нас чека да Му се вратимо и једни другима“.
„Зато, браћо и сестре, ајте да се Богу помолимо, да пружимо руку једни другима, да два брата од исте мајке више не буду на двијема странама и међусобно закрвљени, него да будемо једно у Христу Исусу Господу нашем, да мученици Граховски и сви који су невино пострадали од Зиданог до Везировог моста, који су бачени у јаме у име неке свјетске правде, да их све призовемо, да сви чинимо једну цјелину, јер смо сви исти пред лицем Божјим и да тако сједињени и обожени, можемо, кад дође вријеме за сваког од нас, изаћи пред лице Божје и да кажемо Свети новомученици Граховски и Пивски и Велички и Јасеновачки и Јадовински, сви свети да се моле Богу за нас да останемо на истинском путу Божјем“, поручио је јереј Миодраг Тодоровић.
Капела Светог апостола Луке у манастиру Косијереву, подигнута над костима око стотину мученика, који су своје животе положили за крст часни и слободу златну, освештана је 17. јула 2004. Благословом Његовог Преосвештенства владике Јоаникија установљено је да се 22. октобра, на дан страдања граховских мученика служи помен, а њихова жртва молитвом призове у наше памћење.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This