Izaberite stranicu

Поводом Међународног научног скупа „Владар, монах, светитељ Стефан Немања – Преподобни Симеон Мироточиви“, који је почео са радом у Београду 22.октобра, а своју последњу сесију одржаће у суботу 25.октобра у Никшићу, у четвртак 23.октобра уприличена је конференција за новинаре у Епархијском дому у Никшићу.
Међународни научни скуп “Владар, монах, светитељ Стефан Немања – Преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура (1113-1216)“, који поводом деветстогодишњице рођења Стефана Немање, под високим покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и предсједника Републике Србије Томислава Николића, организују Епископија будимљанско-никшићка, Институт за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, Византолошки институт САНУ и Старословенистички одсек ИСЈ САНУ, окупио је бројне реномиране стручњаке из Србије, Црне Горе, италије, Русије и Грчке из области историје, историје умјетности, археологије, литургике, филологије и лингвистике.
Последњи дан рада Међународног научног скупа, у суботу 25.октобра 2014, биће одржан у Никшићу. Отвориће га Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а учествоваће епископи Српске Православне Цркве и око 40 еминентних стручњака из различитих области, чија излагања ће бити подијељена у двије секције: историјску и филолошку.
О дијелу Међународног скупа који ће се одржати у Никшићу јавност су, на конференцији за новинаре, упознали чланови координационог тима Епархије будимљанско-никшићке: Коста Дојић, задужен за односе са јавношћу и јереј Остоја Кнежевић, координатор тима.
Како је наглашено, овом приликом, скуп има за циљ допринос истраживању о личности, времену и животу Светог Симеона Немање, који је поставио темеље српске државности.
Као резултат овог научног скупа биће штампан зборник научних радова, који ће обухватити све пријављене и представљене научне радове и представљаће важно средтво у будућем проучавању личнсоти Светог Симеона у будућности.
Неке од тема које ће овај Међународни научни скуп обрађивати у Никшићу тичу се особености српскословенског језика, писмености и књижевности Немањиног доба, те различитих аспеката односа Цркве, државе и међународних односа у Немањино вријеме, утицај култа Светог Симеона Мироточивог у другим земљама и друге теме које доприносе бољем познавању ове изузетне личности и великог светитеља, поручено је са данашње конференције за новинаре, одржане у Епархијском дому у Никшићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Фото: Жељко Шапурић

Pin It on Pinterest

Share This