Select Page

Представници локалне управе јуче су одабрали најповољнију понуду за израду студије локације за храм Свете Петке у Даниловграду. Студију ће радити Монтенегропројект из Подгорице, а за њу стручњаци из ове фирме траже 1.320 еура. Пошто је за ову намјену у локалном буџету предвиђено 5.000 еура, овдашња власт ће на овом послу уштедјети више од половине предвиђене суме.
Нови Просторно-урбанистичког план усвојен је крајем прошле године. У њему је објашњено да је на територији Генералног-урбанистичког плана предвиђена намјена за вјерске објекте.
– Локација за изградњу вјерског објекта налази се на Главици, у непосредној близини централне зоне. Ова локација задовољава све претходне дефинисане услове за изградњу, спроводи се као таква директно из ПУП-а, који представља плански основ за издавање урбанистичко- техничких услова – наводи се у том документу.
Овим рјешењем и израдом студије локације стављена је тачка на шестогодишњу причу о изградњи саборног храма у Даниловграду. Наиме, овај град један је од ријетких у Црној Гори који нема саборну цркву, а 2006. године породица Беговић поклонила је Црквеној општини парцелу на Главици за изградњу храма. На том мјесту је постављен и крст који се и данас тамо налази, а који је симболично требало да означи почетак изградње храма.
Међутим, на путу изградње новог храма прије неколико година испријечио се тадашњи Просторно-урбанистички план. Он није предвиђао изградњу храма на том мјесту, већ стамбено насеље. Како је тада објашњено, црква се није уклапала у садржаје који прате стамбено насеље. Такво тумачење изазвало је велики револт представника цркве, али и опозиционих странака у Даниловграду. Они су сматрали да је несхватљиво да се на плацу гдје је предвиђена изградња храма планирају зграде и маркети.
Представници Црквене општине су у то вријеме поднијели захтјев за измјену плана у дијелу градње на Главици и о томе се скоро двије године није ништа знало. Ипак, приређивачи новог плана су прихватили примједбе Црквене општине, па сада нема никаквих препрека да почне изградња саборног храма. Недавно је и митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвало локалне челнике да омогуће урбанистичка рјешења за градњу цркве.
Након постављања крста на Главици, врло брзо је урађен и главни пројекат саборног храма чији је аутор познати архитекта из Подгорице Светислав Поповић.

Иван Милошевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This