Izaberite stranicu

Светосавско звонце са Светом Србијом на врху Космаја. Концерт учесника акције ”Стопама наших предака”.
Космај – У недељу 19. октобра 2014. године, у организацији Православног спортског друштва Света Србија, уз подршку Светосавског звонца, реализован је дечји планинарски подухват. У раним јутарњим часовима са неколико пунктова у Београду шест Ластиних аутобуса испуњених дечјом грајом и осмесима кренуло је пут Космаја.
По доласку у подножје ове 626 метара високе планине преко 300 београдских малишана посетило је манастир Тресије, где су присуствовали светој Литургији. После службе, порта овог прелепог манастира подигнутог 1309. године за време краља Драгутина, била је претворена у велику играоницу. Ту су деци подељени сенвичи и сокићи, а љубазно братство манастира је са благословом игумана Јована за млађане госте припремило крофне.
Након послужења и заједничког фотографисања испред цркве Светих архангела Гаврила и Михаила, формирајући колону дугу неколико стотина метара, мали планинари кренули су у освајање Космаја. Успињање до спомен костурнице на коти званој Бела Стена трајало је око сат времена са једном паузом на станци која се налази на средини успона.
Код овог спомен обележја присутнима се обратио потпредседник Градске општине Сопот и наш прослављени спортиста г. Владан Лукић. Он је говорио о овом светом месту на којем су похрањене кости војника који су свој живот дали бранећи Београд у Првом светском рату.
После савладавања још једног кратког успона мали планинари изашли су на врх Космаја. Слободне активности и спортско поподне започето је на Космајској заравни где се налази велики фудбалски терен. Убрзо је терен издељен на неколико мањих целина на којима су организована такмичења у фудбалу, одбојци, ластиш, фризбију, трке у џаковима, навлачење конопца, између две ватре, труле кобиле… Овај део дана завршен је фолклорном радионицом у којој су учествовала сва деца те се у једном тренутку уз звуке хармонике на терену развило српско коло у којем је заиграло неколико стотина деце. У 15 часова чуо се звук пиштаљке тренера који је означио полазак и повратак за Београд разиграног планинарског каравана Свете Србије.
Палилула – Овогодишња Палилулска олимпијада културе (ПОК) одржава се јубиларни десети пут након њеног обнaвљaња 2004. године и трајаће од 20. до 24. октобра 2014. годне. Тема овогодишњег ПОК-а је: ”Први светски рат”. На позив Градске општине Палилула част да отвори ову знамениту манифестацију, која се бави дечјим и омладинским стваралаштвом, имало је Светосавско звонце.
Тим поводом Звонце је у жељи да презентује свој пројекат: ”Стопама наших предака”, који се већ три године активно бави овом историјском темом, окупило већину учесника. Они су учествовали у уметничком делу програма отварања, а Светосавско звонце је премијерно представило филм ”Стопама наших предака 2012-2014” који говори о досадашњим постигнутим резултатима овог пројекта. Својим наступом присутну публику одушевили су музички састав СШ ”Свети Трифун” извођењем ауторске песме ”Света Земља” и познате националне песме ”Ово је Србија”. Из опуса народног стваралаштва песму ”Црвен цвете” отпевале су Јована Старовлах из Азање и наставница музичке културе из Старе Пазове Владана Бзовски, која је такође премијерно на клавиру извела химну акције ”Стопама наших предака” коју је компоновала на текст своје ученице Марије Кузмановић. На крају програма преко седамдесет Звонцетових Крфљана хорски су отпевали ”Тамо далеко.” Публика је са одушевљењем и дугим аплаузома пропратила сваки наступ Звонцетових учесника.

Извор: СПЦ/Светосавско звонце

Pin It on Pinterest

Share This