Select Page

Државни академски хор „Глинка“ из Санкт Петербурга у Саборној цркви у Београду.  Хор је 535. годину постојања и рада прославио са браћом Србима.
Свечаном концеру у београдској Саборној цркви присуствовали су Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Преосвећени Епископ топлички Арсеније. Најчувенији и најстарији хорски ансамбл у Русији, Државни академски хор „Глинка“ из Русије, основан је давне 1479. године. Током векова хор је представљао руску вокалну уметност и ван граница Русије, пратећи руске цареве на њиховим путовањима по Европи. У време СССР-а хор је заузимао водеће место у културном животу заједнице.
Чувени хор „Глинка“ је синоћ отворио 46. БЕМУС концертом у центру „Сава“, а концерт у Саборној цркви у уторак 21. октовбра 2014, био је прави празник за душу. Мала је била Саборна црква – концерт је праћен и на степеништу, и  у порти, дах се заустављао пред лепотом хорског појања Државног академског хора, што су наши суграђани дочекали великим аплаузом.
Шта нам је то вечерас донео руски хор „Глинка“ ? Неизмериву радост и љубав, донео је свих 535 година свог постојања утканих у композиције, које су вечерас извели чланови хора под диригентским вођством г. Владислава Чернушенка, уметничког директора хора, са којим хор наступа од 1974. године и бележи највеће успехе.
Руска и српска душа поново су се среле, препознале у Православљу, утврђујући га изнова и потврђујући своје братско разумевање, подршку и, изнад свега, заједничку молитву Господу. Све су ноте, сви нотни знаци, лествице музичке, сва слова и све речи прешле преко свих наших глава и додирнуле све иконе; само су кандила и наша срца једнако треперила пред речима песама: Благослови, душе, моја Господа; Богородице Дјево, радујсја; Ниње отпушчајеши
Диригент хора г. Чернушенко тек благо руком заокружи песмопој, уздигне руке високо ка Господу, управо као што и сви гласови као један узвисише Господу молитву и умолише га да услиши молитве које смо срцем слушали. Скоро неприметно и ненаметљиво диригује г. Чернушенко, а онда, опет строго, тачно, одсечно … у љубави неизмеривој за овај данашњи концерт, за људе озарених лица и све њихове душе жељне лепоте. Света љубав – њој се певало, њој смо се поново задивили.
Дугим аплаузом благочестиви народ је захваљивао хору „Глинка“ на јединственом догађају. Старешина храма протојереј Петар Лукић је на упечатљив начин честитао 535. рођендан хора, г. Чернушенку четрдесет година диригентске службе. Прота Лукић је подарио хору икону Богородице Тројеручице Хиландарске  с најлепшим жељама и молитвама за даље успехе хора .
Диригент хора г. Чернушенко је, видно дирнут топлим пријемом хора у Беогрдау, заблагодарио Господу на јединственом дару и казао да је за њих, Русе, сваки долазак у Србију, сваки сусрет са народом јединствен, јер су два народа, српски и руски  – братски.
Свестан је диригент да ми слушамо не ушима, него срцем; тако је и казао истичући да хор наступа управо у Србији у дане када је Београд ослобођен, подсећајући како руски нанрод никада није заборавио колику је жртву српски народ подносио кроз историју и како су се два председника, Руске Федерације и Републике Србије, руковали поводом 70 година од ослобођења Београда.
Озарена лица, са осмехом на уснама и радошћу у срцу, присутни народ је поздрављао чланове Државног академског хора „Глинка“ из Санкт Петербурга док су излазили из цркве. У среду 22. октобра о.г. грађани Ниша очекују овај величанствени хор.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This