Select Page

Октобра 19, 2014, када Православна црква прославља светог апостола Тому, који је, према црквеном предању, први донео јеванђелску проповед у Поднебесну империју, у престоници Кине је прослављена петогодишњица успостављања и освећења Успенског храма на територији Амбасаде Руске Федерације. Раније је на овом месту постојала Руска духовна мисија у Кини, која је дуже од 250 година доприносила развијању односа између Русије и Кине. По благослову Његове Светости Патријарха Кирила, на свечаности у Пекингу допутовао је Епископ солнечногорски Сергије, викар Патријарха московског и све Русије.
Владика је у пратњи саветника Амбасаде посетио у Пекингу Руски центар науке и кулуре, где је отворена изложба поставки на тему „Новија историја успенског храма Пекинга“ и разговарао са ученицима веронауке при Успенском храму.
На Томиндан је Епископ Сергије служио свечану Литургију у Успенском храму, уз саслужење старешине овога храма свештеника Сергија Воронина, старешине иркутског храма посвећеног Уласку Господњем у Јерусалим протојереја Андреја Степанова, старешине православне заједнице у Шангају протојереја Алексеја Киселевича, старешине Петропавловског храма у Шангају протојереја Дионисија Поздњајева и клирика московског храма Живоначалне Тројице у Останкину јерођакона Јувеналија (Лапшина). Појао је хор Иркутске митрополије „Знаменије“. Иначе, уочи празника Владика је одслужио свеноћно  бденије.
После Литургије Епископ је уручио захвалнице свима парохијанима који су се трудили око успостављања храма, на његовом украшавању и на развијању парохијског живота, и те захвалнице су биле у знаку 700-годишњице  преподобног Сергија Радонешког. У наставку су размењене иконе између старешине храма и гостујућег Епископа.
После Божанске Литургије јерарх је посетио на територији Амбасаде спомен-обележје подигнуто на месту где је некад постојао храм Свих светих мученика, где су се верници молитвено сетили кинеских православних хришћана  пострадалих за своју веру 1900. године за време „боксерског“ устанка. Пред Крстом постављеним овде 1997.г. у спомен на све Русе пострадале и погребене у Кини отпевано је Вјечнаја памјат. Увече је Амбасада Руске Федерације приредила пријем којем су присуствовали многи амбасадори, високи кинески руководиоци, међу којима и министар задужен за религије, парохијани при Успенском храму…

***

Први Успенски храм у Пекингу је освећен 1732. г. Разрушен је 1900. г. за време једног устанка, познатог као „боксерски“. Године 1904. на истом месту је подигнут главни храм Руске духовне мисије у Кини – храм Свих светих мученика, који је разрушен 1957.г. Године 2007. на истом историјском месту у  парку Руске амбасаде у Кини постављен је крст. За време изградње храма Свих светих мученика на територији Мисије је била изграђена нова Успенска црква, која се смаграла привременом. После затварања Мисије 1954. и предавања њене територије у Пекингу за потребе Амбасаде СССР, здање те Успенске цркве је од 1957.г. коришћено као гаража.
Храм је обновљен 2009.г. и освећен је 13. октобра 2014. Истог дана је храм посетио председник Руске Федерације Владимир В. Путин, који је посветио личну пажњу питању васпостављања за сада јединог православног храма у престоници Кине.

Превео са руског и обрадио: протођакон Радомир Ракић

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This