Select Page

У дане 16. и 17. октобра 2014. у Норвешкој је у руским парохијама свете Ане Новгородске и равноапостолне кнегиње Олге одржано заједничко светковање хиљадугодишњице крштења светог Олафа, равноапостолног краља норвешког.
Како преноси сајт парохије свете кнегиње Ане Новгородске у Торнхајму, 16. октобра 2014, на дан 1000-годишњице крштења светог Олафа, краља норвешког, руководилац Управом Московске Патријаршије за црквена питања у иностранству Архиепископ јегоревски Марко савршио је мало освећење руског православног храма посвећеног св. Олафу, иначе подигнутог на историјском месту у Стиклестадеу (централна Норвешка), и у наставку је началствовао божанском Литургијом.
Свечаности су отпочеле литијом: свештенство и многобројни поклоници кренули су са иконама и моштима благоверног краља, крститеља Норвешке, према новосазиданом храму.
По завршетку богослужења уручене су награде за нарочите заслуге на изградњи храма. У поздравном слову Владика Марко је срдачно заблагодарио старешини храма јереју Александру  Волохану, парохијанима и свима који су се залагали на изградњи храма у Стиклестадеу. Старешина светоилијске парохије у Виборгу протојереј Игор Аксенов свечано је подарио новој парохији икону светог Олафа.
Сутрадан, 17. октобра, Архиепископ Марко је одслужио божанску Литургију у месту Нидаросдомене,у  старој Саборној цркви у Тронхајму, што је место столетног починка моштију светог Олафа, место крунисања норвешких владара за цара. Овде је такође обављена литија са иконом светог Олафа.
Сајт Московске Патријаршије извештава да је на овим богослужењима било много верника из Русије, Данске, Шведске и саме Норвешке.

Са руског: Радомир Ракић

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This