Select Page
«Секуларизација под обличјем демократизације је у стварности у европској супер држави, која је културни наследник Римског царства, ослободила огромну енергију моћног потчињавања. Ова узаврела енергија данас тежи ка коначном раскиду са хришћанством, које обуздава њене тоталитарне имплусе седамнаест векова,» – изјавио је руководилац синодалног Одељења за спољне црквене односе митрополит Иларион, говорећи на Папском Теолошком факултету у Јужној Италији, у предграђу Напуља. Ово преноси Интерфакс-Религија.
Затим, истиче архипастир, ова енергија несвесно тежи увођењу апсолутне диктатуре, која ће хтети да успостави потпуну контролу над сваким чланом друштва».
188739.p«Зар не идемо ка томе, пристајући на обавезно увођење електронских личних карата и свеопште дактилоскопије и на уградњу камера на свим местима «у циљу безбедности»? Јер, све се то лако може користити и у друге сврхе, које се такође могу приписати «јачању безбедносних мера», – изјавио је он.
По мишљењу митрополита, данас се у земљама Запада проглашава деструктивна слобода од моралних принципа и општељудских вредности, уместо поштовања према осећањима других људи, «она проповеда сведозвољеност, која игнорише убеђења и вредности већине», и подстиче принцип незадрживог задовољења људских страсти и порока.
«Агресивно усмерење овакве лажно схваћене слободе приближава је тоталитаризму из времена прогона (првих хришћана – прим. «ИФ») и безбожности ХХ века. «Тоталитарна слобода», која се заснива на људским страстима, враћа нас у паганска времена, премда у подмуклијем и истанчанијем облику,» – изјавио је он.
По речима представника Цркве, «ратоборна безбожност је, често у најнаказнијим и најгротескнијим облицима поново подигла главу и смело се показује на просторима Европе».
«И ево, већ видимо како се у Лондону возе аутобуси с натписима: «Бога нема, уживај у животу,» или: «Ти си геј, буди поносан на то». Чујемо како се у Паризу пендрецима и сузавцем растерује демонстрација присталица традиционалних породичних вредности, које не желе да истополни парови усвајају децу. Постајемо сведоци како се на амвону главног храма у Москви појављују светогрднице, чија дејства наилазе на одобравање од стране извесног дела друштва, и како се потом сличне ствари дешавају у париској Богородичној цркви,» – констатовао је он.
Напомена
Издавање електронских личних карата почиње 2016. године. До 2025. године ће становници Русије користити и електонске и папирне личне карте. Потпуна замена постојећих докумената треба да се заврши 2030. године. На електронској карти ће се налазити: фотографија, име, презиме и патроним, информације о адреси на специјалном чипу, идентификациони број, број осигурања и дигитални потпис. Такође је остављено место за отисак прстију.
Свакоме ко до 1. јануара 2015. године не поднесе писану изјаву о одбијању универзалне електронске карте одговарајућим органима, овакав документ ће бити издат аутомтски.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This