Select Page
У Доњецку се сталној пуцњави подвргава женски манастир Иверске иконе Мајке Божије. Обитељ се налази недалеко од аеродрома, где борбе не јењавају чак ни за време објављеног примирја. Ово је саопштио ТК „Звезда“.
У прилогу ТК „Звезда“ је погрешно наведен само један податак: главна светиња манастира – чудотворна Иверска икона Мајке Божије, која је насликана на Светој гори Атон, је на молбу и по благослову старца Зосиме (Сокура) напустила обитељ.
Она се привремено налази у Ларинки, јављају из обитељи. Од Покрова до 26. октобра, празника Иверске иконе, сестре и парохијани ће се појачано молити да Пресвета Богородица покаже Своју вољу у вези с тим где касније треба да буде смештена Њена света икона.
Један од припадника добровољачке војске која чува храм рекао је да се стално пуца на обитељ из правца аеродрома. «Пуцају сваки дан, постављају мине и користе другу муницију,» – саопштио је представник снага самоодбране.
Храм се налази у полуразрушеном стању, пројектили избијају прозоре, оштећују зидове, гелери погађају иконе.

О главној светињи обитељи
Захваљујући труду покојног схиархимандрита Зосиме (Сокура) на Светој гори Атон је наручена копија чудотворне Иверске иконе Мајке Божије, преноси «Донбас православни».
По свим канонима сликања иконе (пост, молитва, кропљење даске светом водом, растварање боје у светој води, служење Литургије) копију чудотворне иконе је насликао сабрат руског манастира Светог Пантелејмона – монах Јанис. Икона је свечано, у литији, обишла многе парохије у Донбасу.
Посведочени су случајеви чуда и исцељења.
Икона је захваљујући усрдности добронамерних приложника и људи који су од Мајке Божије добили оно за шта су молили, украшена златним венцима. После литије икона је стављена у манастир Иверске иконе Мајке Божије, који је у то време био бивше подворје манастира Светог Николе.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This