Select Page

Епархијска слава Епархије Осјечкопољске и барањске, Свети Стефан и Јелена Штиљановић прослављени су на епархијском нивоу, Светом архијерејском Литургијом, у суботу 18. октобра, у Кнежевим Виноградима.
Непосредан повод за централну прославу Епархијске славе у Кнежевим Виноградима је троносање генерално уређеног храма Ваведења Пресвете Богородице из 1742. године, несебичним залагањем верног народа, Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, Општине Кнежеви Виногради те надлежног пароха, протојереј-ставрофора Стевана Кувежданин.
Свечани дочек Његовог Преосвештенства Г. Лукијана, Епископа осјечкопољског и барањског  уприличен је у порти храма, од унапред окупљеног верног народа са целокупног подручја архијерејског намесништва барањског, високих узваника Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије на челу са Господином др Милетом Радојевић, Генералног Конзулата Републике Србије у Хрватској на челу са конзулом Наташом Калезић,  Општине Кнежеви Виногради на челу са мр сц Денеш Шојом, политичких представника Срба у Републици Хрватској те монаштва и свештенства Богом спасавајуће Епархије.
Приликом  свечаног Троносања храма Баведења Пресвете Богородице, а у новопостављену Часну трапезу постављене су мошти Светог Кнеза Лазара косовског, руком Његовог Преосвештенства  Г. Лукијана, уз саслужење архимандрита Германа (Богојевић), протојереј-ставрофора Михајла Марјанца, архијерејског намесника барањског, протојереј-ставрофора Душана Марковиаћ, архијерејског намесника вуковарског, протонамесника Жељка Тешића, пароха футошког  (Епархија бачка) и протођакона Драгана Сердара. Затим је прослава Епархијске славе настављена Светом архијерејском Литургијом, на којој је причешћени сво свештенство,  док  је својим умилним гласовима на Литургији отпојавао епархијски свештенички хор под диригентском палицом протојереј-ставрофора Ратомира Петровића, архијерејског намесника осјечког.
Пригодном беседом о Светом Стефану и Јелени Штиљановић те потреби очувања срба и српских светиња на овим просторима који су капија сусрета истока и запада, Његово Преосвештенство Г. Лукијан поучио је присутни поверени му народ, као и високе званице, те уједно захвалио на несебичној помоћи свима који схватајући ове потребе то и чине.
По завршетку Свете архијерејске Литургије, верни народ као и високе узванице те монаштво и свештенство заједно са својим Архијерејем приступили су свечаној трпези уприличеној у Кнежевим Виноградима. Као знак пажње, Његовом Преосвештенству Г. Лукијану и свештенству Епархије Осјечкопољске и барањске, г. Милета Радојевић поклонио је икону Пресвете Богородице Утехе неутешних, обративши се пригодном беседом окупљенима са жељама да Пресвета Богородица заштити ову Богом чувану Епархију као и поверени јој народ, истакнувши да Република Србија води несебичну бригу о својој дијаспори. Надлежни парох, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин обратио се речима захвале  Његовом Преосвештенству Г. Лукијану на очинској љубави те високим узваницама на помоћи и  бризи за  народ како поверене му парохије тако и Епархије Осјечкопољске и барањске.
На крају, Његово Преосвештенство Г. Лукијан захвалио је свима који су својом несебичном помоћи  а према својим могућностима дајући себе, попут удовице која приложи „две лепте“, из љубави према својој Светој Цркви, уградили делић себе у Царство Божије.

Извор: Епархија осјечкопољска и барањска

Pin It on Pinterest

Share This