Select Page


У част 100 годишњице од Мокрањчеве смрти, Хор „Свети кнез Лазар“одржао је у недељу Концерт у Дому Војске Србије у Београду.
Величанственим Концертом у Дому Војске Србије у Београду, амбасадори светосавске музичке културе, овенчани највишим фестивалским признањима у Србији и расејању, чланови „Хора Свети Кнез Лазар“, захвалили су се стваралаштву и славном српском композитору и музичком педагогу, Стевану Стојановићу Мокрањцу. Концерт је приређен поводом века од упокојења класика српске музике који је неуморно стварао на прелазу из 19. у 20. век, а заслужан је за увођење српског националног духа у уметнучку музику.
Публици, у којој су били и представници Војске Србије и Епископ топлички Арсеније Главчић, викар Патријарха Српског, обратио се секретар Епархије, протојереј ставрофор Драги Вешковац, захваљујући се Дому Војске што је отворио врата за концерт у част значајног јубилеја у свету националне музичке културе, као и министру одбране Братиславу Гашићу, који Хору пружа сталну и свесрдну подршку.
Хор је предводила диригент Катарина Божић, наступили су солисти: тенор Јереј Александар Николић, баритони Ђорђе Томић и Милош Зарић, бас Милош Гашић и сопрани Лидија Јевремовић и Биљана Васиљевић, а на Програму су биле композиције – Тебе Бога хвалим, Васкршњи атнтифони, Скажи ми Господи, Покајничка молитва, а за крај весела мелодија Рум, дум, дум, Шуплевског.
Хор Цркве Лазарице, пева на свим Светим Литургијама и Богослужењима, градским светосавским, видовданским академијама, основан је пре 23 године, са благословом тадашњег Епископа нишког, данас Патријарха српског Господина Иринеја. Хор је на првом редовном пролећном заседању Скупштине Србије отпевао Химну “Боже правде” . Избор није био случајан, јер су на Фестивалу православне песме у Белорусији Крушевљани освојили прву награду у  категорији свих црквених хорова.

Извор: Епархија крушевачка/РТК

Pin It on Pinterest

Share This