Select Page

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у петак 17.октобра 2014.године, одржано је добротворно гусларско вече, чији приход је намијењен радовима на обнови древне светиње Успенија Пресвете Богородице у Кличеву.
Након што су недавно откопани остаци храма Успенија Пресвете Богородице којег су, током 16.вијека, подигли преци старих Требјешана, чланови Друштва гуслара „Хаџи Радован Бећировић Требјешки“ укључили су се, на свој начин, у обнову ове древне светиње. На добротворној гусларској вечери, осим чланова Друштва, наступило је и неколико гостију, уважених имена међу љубитељима и поштоваоцима гусала и епске поезије.
Сабрање је благословио протојереј Велимир Јововић, надлежни парох.
„Велика је радост ових дана, драга браћо и сестре. Сви ми који смо учествовали у благословеном дјелу откопавања темеља древне старотребјешке светиње увјерили смо се у ријечи наших светих и старих људи који су говорили да људско срце никада тако не узигра и људска душа се тако не узвесели као кад се обнавља стара светиња. Имају те ријечи, заиста, дубоку логику, јер тамо гдје су наши коријени дубоко закопани, а освештани молитвом, кадом тамјана, великом љубављу и жртвом тамо је суштинска светиња, тамо је Бог. Кад кренемо да то обнављамо ми, у ствари, обнављамо сами себе“.
„Откопасмо старе зидине старотребјешког храма, нађосмо Часну трпезу на којој је служена света Литургија, открисмо цијелу историју, а оно што је посебно битно, браћо и сестре, и што ми је драго, чини ми се, а дај Боже да тако и буде, да сви ми схватамо, потомци једних те истих предака, православних хришћана племенитих и честитих, да немамо куд једни без других. Оставимо зато наше политичке и разне друге подјеле и ујединимо се, браћо и сестре, око оваквих светих дјела. То је једино наше спасење. Даће Бог да то тако буде и овај наш вечерашњи сабор то свједочи. Нека благослов Мајке Божје буде са вама у све дане живота вашег“, поручио је свештеник Јововић.
Овом приликом наступили су чланови Друштва гуслара „Радован Бећировић Требјешки“: Милан Поповић, Владо Николић, Бајо Аџић, Никола Терић, Рајо Јовановић, Горан Перовић. На задовољство бројне публике као гости учествовали су: Здравко Кнежевић из Гусларског друштва „Лазар Сочица“ из Плужина и Стеван Мишо Поповић, члан Удружења гуслара „Владика Данило“ из Подгорице.
Пригодну здравицу одржао је Бранислав Крулановић из Жупе Никшићке, а програм, који је водио новинар Жељко Вуксановић, употпунили су наратор Рацо Бјелетић и женско пјевачко друштво „Бањанке“.
У Кличеву је, можда, чак и у 14.вијеку, у вријеме Косовског боја, постојала богомоља. Постојала је црква посвећена Успењу Мајке Божје. Храм су, како се вјерује, саградили Требјешани. У првој разури Требјесе од стране Турака 1711. црква је срушена до темеља. Након тога Требјешани су протјерани са тих простора, те су се настанили у Чеву наредне три деценије. Ипак, у договору са Турцима Требјешани се вратише на своја огњишта, обновише насеље, али не добише одобрење да обнове Успењску цркву. Са Турцима се договорише да на Требјеси подигну храм Светог Георгија.
Како се зна, око некадашње цркве Успења Пресвете Богородице постојало је гробље, гдје су почивали земни остаци Требјешана, а ту је пронађен и споменик великог војводе Петра Гавриловића.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15722/19.10.2014.%20Guslarsko%20vece%20Niksic.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This