Select Page

Ове године, под покривитељством Васељенске Патријаршије, с благословом Његове Светости Патријарха Васељенског Г. Вартоломеја, одржана је на Родосу, Грчка, Трећа међународна конференција из Пастирске здравствене неге. Конференција је одржана од 08.10-12.10.2014.г. Тема овогодишњег скупа била је „Рана“. Ова тема је обрађена са више становишта, од стране еминентних предавача, који су били из редова свештенства (епископи, свештеници), лекари-свештеници, лекари, психијатри и психотерапеути, теолози, социолози, професори и други богословски и медицински посленици. Српску Православну Цркву представљали су: Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Хризостом, члан Синода Српске Првославне Цркве, др Душан Јовановић, хирург, заменик директора Ургентног Центра КЦ Србије, Београд, и епархије Ваљевске протојереј-ставрофор Радомир Алексић, болнички духовник и ипођакон др Небојша Пакевић, уролог, Опште Болнице Ваљево.

Излагања предавача била су на високом стручном нивоу уз могућност дискусије, коментара и расправа свих присутних слушалаца. Било је учесника из свих делова света (Европе, Америке, Канаде, Аустралије, Азије и Африке). Делегација наше Цркве остварила је доста контаката и обавила више разговора, уз заједнички закључак о неопходности успостављања тесније сарадње између помесних Цркава у погледу Пастирске здравствене бриге и неге.

Разговарало се о улози болничких духовника и њиховом месту у бризи о хоспитализованим болесницим, њиховим активностима унутар болнице и Цркве уопште.

Такође, разговарало се о потреби и могућностима мисије наше Цркве унутар болница и здравственим установама.

Као печат конференције била је Света Архијерејска Литургија у Саборном Храму посвећеном Благовестима Пресвете Богородице, у граду Родосу. Такође, део делегације обишао је Болницу у граду Родосу, болнички параклис посвећен Св. Великомученици Катарини и неколико одељења унутар болнице. Размењена су искуства болничких духовника Ваљевске болнице и болнице града Родоса уз обострану жељу за теснијом, братском сарадњом и жељу за поновним окупљањем за три године када ће бити организована следећа конференција.

Прим. др Н. Пакевић, ипођакон

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This