Izaberite stranicu


На празник Светог апостола Томе – Томиндан, на платоу испред Горњег манастира Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Боро Врховац из Андријевице. Саслуживали су му протојереј -ставрофор Василије Гајић свештеник у пензији из Ваљева, протојереј Витомир Костић из Београда и јереј Борис Радовић из Будве.
Вјерницима, који су се сабрали на платоу испред Горњег манастира пригодном бесједом обратио се будвански парох Борис Радовић који је казао да се Светим Причешћем сједињујемо једни с другима и да се у нас усељава благодат Светог Духа која нас лијечи, снажи и даје нам снаге да превазилазимо све препреке, подјеле, неслоге и све наше сабости.
– Та благодат је учинила да нетрулежно тијело Светог Василија већ толико година непрестано свједочи Христа васкрслога, онима који имају сумње у васкрсење Господње као што је сумњао Свети апостол Тома којега данас прослављамо, а којега је Господ као љубљеног ученика удостојио да стави прст свој у ране Његове, да стави прст свој у ребра Његова и да се заиста увјери да је то Господ васкрсли – истакао је о. Борис и додао да је то примјер како Господ показује велику љубав према нама људима и нашим слабостима.
И у Доњем манастиру, у цркви Свете Тројице на Томиндан је служена Света Литургија којом је началствовао јереј Радмило Чизмовић. Саслуживали су му јеромонах Сергије, јеромонах Панарет из манастира Бођена, протојереј Василије Брборић из Никшића, јереј Петко Вукотић и јереј Јован Бабић вјероучитељ и духовник београдске Војне гимназије.
Након читања Светог Јеванђеља, бесједио је о.Радмило који је казао да је данашње Јеванђеље прича о савршеном милосрђу. Он је истакао да ако чекамо да учинимо добро да би га платили добрим,  тиме не чинимо никакво добро.
– Чека ли Бог да људи заслуже да их огрије Сунце, па тек онда нареди Сунцу да грије? Ако чинимо добро само својим добротворима, ми смо дужници који одужујемо свој дуг – казао је о. Радмило и подсјетио на ријечи Господње да љубимо непријатеље своје и чинимо добро, да дајемо у зајам, а да се не надамо ничему.
Он је додао да ћемо само тако добити велику плату и бићемо синови Највишега, јер је он власт и неблагороднима и злима.
– За наше спасење је важно да не будемо ником непријатељ, а свима пријатељ у срцу своме, молитвама својим и мислима својим. Ако овако будемо чинили награда ће наша бити велика и моћи ћемо назвати Бога Оцем својим – казао је о.Радмило и у наставку бесједе подсјетио на живот Светог апостола Томе.
На платоу испред Горњег манастира духовник и вјероучитељ београдске Војне гимназије јереј Јован Бабић, који је у посјету Острогу дошао са ученицима, служио је помен свим српским жртвама у два свјетска рата.
Иначе, Томиндан је крсна слава великог броја породица на нашим просторима.

Жељко Вуксановић

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This