Select Page

Већ шест година заредом Министарство пољопривреде и заштите животне средине у НП „Тара“ одржава семинаре за управљаче заштићених подручја. Овогодишњи семинар, одржан 15. и 16. oктобра, са темом „Очување и промовисање културног наслеђа и традиционалних знања“ отворила је мр Стана Божовић, државни секретар поменутог министарства. Овогодишња тема семинара настала је из жеље да се за будућност сачува све оно што је вековима неговано у обичајима, предањима, народној кухињи, старим занатима, говору, људима који су живели или живе у заштићеним подручјима.
На семинару је истакнуто да је у функцији одрживог развоја јако значајан опстанак малих сеоских газдинстава и фарми у Србији. Рурални туризам би требао да потпомогне њихов опстанак, али ни он није могућ без постојања локалног становништва. Јачање едукације и информисаности локалног становништва, који се бави туризмом или производњом хране у заштићеним подручјима, требало би да допринесе успешном развоју одрживог туризма.
Током дводневног семинара одржане су разне презентације у наведеној области, интерактивне дискусије, радионице и други видови размене искустава. Учешће су узели управљачи 62 заштићена природна добра, представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и друге организације које се баве заштитом животне средине. Од стране Православне епархије врањске, као управљача ПИО „Долина Пчиње“ семинару је присустовао Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, г. Милан Стојиљковић, шумски инжињер, и г.Иван Стошић, чувар ПИО „Долина Пчиње“.

Извор: Епархија врањска

Pin It on Pinterest

Share This