Select Page

Крајем прошле недјеље почела су археолошка откопавања цркве Успења Пресвете Богородице у никшићком приградском насељу Кличево.
Црква је подигнута у 16.вијеку, а Турци су је, према ријечима протојереја Велимира Јововића, надлежног пароха, порушили 1711.године, приликом прве разуре Требјесе. Тако срушена остала је све до недавно, када су потомци Старих Требјешана ријешили да обнове задужбину својих предака. Своју племениту и богоугодну намјеру најавили су, прије три године, подизањем крсног знамења на остацима древног храма.
„Од данас ова светиња више није срушена. Откопана је и из мрака земље изронили су зидови, праг, Часна Трпеза, плоча од Часне Трпезе, сва светиња која је утемељена у 16.вијеку, сада је опет овдје пред нама. Послије толико времена ево нас, стојимо на овим темељима, који су потврда ријечи Светог владике Николаја да све оно што Бог утемељи и што се са Богом утемељи, макар то била и мала колиба, остаје трајно, а оно што људи са својом гордошћу и надменошћу ураде то се распада и нестаје“.
„Заиста је велика радост и велики благослов Божји, с тога као парох страшевински и старотребјешко-кличевски изражавам захвалност свима који су помогли у радовима на откопавању, нашим археолозима и представницима општине од којих смо добили одобрење за ове радове, свим добрим људима који се окупише да ураде ово благословено дјело, а нарочито хвала потомцима Старих Требјешана који су иницирали обнову ове знамените светиње, која је дуго чекала на нас“, казао је свештеник Јововић.
Археолози су у кратком временском периоду успјели да, уз помоћ потомака Старих Требјешана и мјештана кличевске парохије, открију зидове, висине око метар и по, а према досадашњим радовима може се претпоставити да је дужина цркве била осам, а ширина око шест метара. Зидови су рађени од фино клесаних камених блокова ширине 90цм. По завршетку откопавања археолошка екипа ће обавити конзервацију и размотрити могућност обнове на истим темељима.
„До прије десет година ово мјесто је било наше „огледало“. Ту је било сметлиште, паљене су гуме, годинама одлагано смеће и отпадни материјал, али, хвала Богу, ево, поправљамо тај наш „образ“. Велики је посао урађен, отклоњен је насип и смеће, које је било изнад храма и у храму. Управо се радови приводе се крају, али то је само почетни посао. Даће Бог да кренемо и са обновом цркве, да се њени зидови озидају, да она опет буде дом Господњи у којем ће се служити молитве Богу“.
„Бројни су људи који су помогли, свако на свој начин и у складу са могућностима. Бог не заборавља ничије добро дјело, а биће времена и за оне који нијесу то сада учињели када крене обнова цркве. Свакако, треба поменути да је укупна средства за почетак радова на откопавању старотребјешког храма Успења Пресвете Богородице у Кличеву обезбиједио наш брат, чувени српски гуслар Бошко Вујачић, потомак Старих Требјешана“, напомиње о. Велимир Јововић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15698/17_10_2014_razgovor_sa_o_velimirom_jovovicem.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This