Select Page

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније служио је данас, на празник Светог Стефана Штиљановића, свету архијерејску Литургију у београдској Саборној цркви
Светој архијерејској Литургији молитвено је присуствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. Саслуживало је свештеничко братство Саборног храма које је предводио протојерејом-ставрофор Петар Лукићем. Пој Првог београдског певачког друштва допринео је торжествености празничног богослужења.
У Саборној Цркви данас се чувају мошти Светог и праведног кнеза Стефана Штиљановића, део моштију Светог кнеза Лазара, као и честице моштију Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског и Светог цара Уроша Петог Немањића (Нејаког). Током другог светског рата, 1942. године, усташки агресори су скрнавили мошти светитеља  фрушкогорским манастирима. Било је то време најцрње и најсуровије фашистичке окупације, „када су“, како је записано, „српском земљом харали нови варвари, уништавајући све што је српско, и српски живаљ и српске светиње, не би ли са наших вековних огњишта збрисали сваки траг имена српског“. Када је за то сазнао протојереј др Радослав Грујић, историчар, теолог и управник Музеја СПЦ, одмах се за помоћ обратио барону  ајсвицу, молећи га свим срцем да спасе свете мошти. Барон је показао разумевање за светиње и изашао у сусрет угледном професору Грујићу. Лично је са њим кренуо немачким штабским аутомобилом у Срем да спасе свете мошти. У последњем часу, из манастира Јазак узели су мошти Светог цара Уроша, из Шишатовца мошти Светог кнеза Стефана Штиљановића, а из Врдника (Раванице фрушкогорске) мошти Светог кнеза Лазара. Мошти су тајно пребачене возом за Београд, где их је затим дочекао многобројни народ и целокупна Недићева влада. У свечаној литији пренете су у београдску Саборну цркву.
Данас се у Саборној цркви чувају нетрулежне мошти Св. Стефана Штиљановића (у левом кивоту испред  лтара), део моштију Св. цара Лазара (у десном кивоту испред олтара), честице моштију Св. цара Уроша Петог Немањића (у олтару) и Св. Јована Шангајског и Санфранцисканског (у икони-кивоту, испред леве певнице).

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This