Izaberite stranicu

Међународни сајам графичке и папирне индустрије ГРАФИМА 2014, 17. октобар 2014. Златни печат додељен књизи Споменица Владичанства сремског, издавач: Епархија сремска, уредник Епископ сремски Василије, аутор Срђан Ерцеган; штампа: Стојков штампарија д.о.о. Нови Сад. Сребрни печат додељен Штампарији СПЦ за књигу Шематизам 2014, издавач: Епархија средњоевропска, приређивач протођакон Дамјан С. Божић.
Диплома Златни печат  у робној групи књиге припала је компанији Стојков штампарија д.о.о. из Новог Сада за књигу Споменица Владичанства сремског, штампану у врхунској опреми, дизајну и графици, као и фотографији. Књига Споменица Владичанства сремског на 1200 страна казује историју Српске Православне Цркве, српског народа на простору Епархије сремске, некада Митрополије карловачке, чувара трона српских патријараха. Жири у саставу: проф. др Бранко Савић (председник), графички дизајнер Зона Костић и Срећко Бугариновић, као чланови, донели су одлуку једногласно о додели Златног печата.
Сребрни печат је припао Штампарији Српске Православне Цркве за врхунску штампу књиге Шематизам 2014. ( у поднаслову) 70 година Српске Православне Цркве у Немачкој и 45 година Српске Православне Епархије средњоевропске. Луксузно опремљена књига, на српском и немачком језику јесте печат времена, писани траг о нама, са намером да све остане забележено и од заборава сачувано.  Протођакон Дамјан С. Божић, приређивач дела, потрудио се да оно што је верни народ са владикама и свештенослужитељима деценијама стварао, нађе место у књизи намењеној савременицима и њиховим потомцима.

Споменица Владичанства сремског

Међу корицама врхунски опремљене књиге, где је свака страница у колору, испричан је живот свих кроз векове и поред свих манастира и цркава које је Епископ сремски Василије обновио и подигао са благочестивим народом и свештенством, Споменица владичанства сремског је духовни споменик Епархије сремске, на славу Господњу, славу Епархије и наше Српске Православне Цркве, на славу рода српског.
У издавачком подухвату ове књиге који се припремао неколико година, рецензенти су  били: протојереји-ставрофори: Јован Петковић, Мирко Тишма и Велизар Живановић, као и др Борис Стојковски.
Аутор овог вредног сочиненија је Срђан Ерцеган, док је за техничко уређење и дизајн задужен ђакон Бора Алексић.
Уводно слово пише Епископ сремски Василије, а о самом капиталном делу казују академици Динко Давидов и Драган Недељковић, као и проф. др Драган Станић, председник Матице српске, и проф. др Бојан Пајтић.
***
Међународни сајам графичке и папирне индустрије ГРАФИМА, који је ове године одржан од 15. до 18. октобра, по 36. пут je показао како се домаћи графичари сналазе и прилагођавају експанзивном технолошком буму у области графичког хардвера и софтвера и да су спремни и способни да га са светског нивоа пренесу на домаће тржиште. Судећи по Графими, били су на висини професионалне мисије.
И ове године, под слоганом „Све је у бојама“, ГРАФИМА, окупљено је више од 70 учесника и излагача из земље и иностранства (Португалије, Бугарске, Пољске, Италије, Литваније и Босне и Херцеговине), који су представили производе, услуге, техничка и технолошка достигнућа у кључним сегментима графичке и папирне индустрије.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This