Select Page

Разгоропадила се и лепо одомаћила лоза Светог Симеона Мироточивог на јужној страни Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, коју је пре три године из Хиландара донео митрополит Амфилохије. Њено парче „убрао“ је на Светој Гори, уз благослов за калем лозе.
Према предању лоза, којој се приписују натприродне моћи (уз молитву помаже удобијању потомства), израсла је пре осам векова на месту на коме се налазио гроб Стефана Немање, чије су мошти 1207. године пренете у манастир Студеницу. Многим нероткињама је помогла, проширила и сачувала братства.
– Знаш ли ти да је то забрањено. Никад кроз векове никоме није било дозвољено да то понесе – опоменуо је отац Стефан митрополита Амфилохија, током његове „акције“ узимања калема чудотворне лозе на Светој Гори.
– Оче Стефане, дали смо вама из Подгорице Светог Стефана, зар немамо право један калем да нам дате у замену за њега – упитао је добро расположени архиепископ цетињски.
– Владико, молићу се Богу да се то осуши – одговорио је отац Стефан.
– Оче Стефане, а ја ћу да се молим Богу и Светом Симеону да се то прими, па да видимо чија је молитва јача – није му остао дужан Амфилохије.
И, заиста, услишене су митрополитове молитве. Лоза се не само примила већ је дала и прве гроздове!
О чудотворној лози са Хиландара остали су бројни писани трагови, а да је исцелитељска уверили су се многи. Прича се да је помоћ затражио и један турски паша, коме је жена била нероткиња. Пробала је лист лозе и зреле гроздове грожђа, да би потом затруднела и родила сина. Паша је у знак захвалности поклонио велику земљу Хиландара, која је у његовом власништву у метоху Каково.

Велиша Кадић
Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This