Select Page
Ових дана у косовској равници изникла је једна посве једноставна грађевина са посебном наменом. Хотел за смештај, пријатан боравак и организацију посета манастирима на Косову и Метохији. Власник Хотела је Кранислав Перенић, у овом крају познат једноставно као Хране.
Он је у свом родном селу Добротин држао продавницу мешовите робе. Када је 1999. године храна била најпотребнија народу ове енклаве, он је имао срећу да сарађује са храбрим и поштеним људима који су га снабдевали робом. Са врло малим увећањем цена, почео је да снабдева радње из удаљених места. Отворио је магацин у коме и данас може да се купи све „од игле до локомотиве“, по најповољнијим ценама.
Како се посао увећавао, тако је Хране хранио све више породица, запошљавајући родбину. Добио је благослов и цркву да зида. Желео је да заблагодари Господу за оно што му је дато. Посао се увећавао. А Хране никада није одбио оног ко тражи оправдано, било посао, било храну, нижу цену или добру реч. Он је увек осмехнут и радостан, јер су други задовољни оним што им даје. Организује свадбена весеља којих овде има напретек у време када није пост. Сарађује и са Албанцима који поштују његово поштење и одговорност.
Идеја да отвори хотел за верски туризам или ходочаснике, била му је логична и привлачна, јер је видео да све више верника и туриста долази у косовске светиње. Његови вредни радници већ су добро познати као вредни, брзи и услужни а храна је увек свежа и обилна.Тако је израстао Хотел „Константин“ који се налази у Лапљем Селу- на само 7 км удаљености од Приштине и на 4км од Грачанице.
Лапље село је урбано место вредних домаћина, а налази се у равници косовских плодних поља. У селу се налази црква свете Петке саграђена 1938. године.
Хотел се налази се на лепој локацији, поред асфалтног пута, заклоњен од буке, са погледом на зеленило. Има велики паркинг.
У летњој башти под сводом стабала лешника и уз цвркут птица госту је омогућен савршен одмор.
Хотел располаже са 60 постеља у двокреветним собама и 2 апартмана. Свака соба има сопствено купатило, интернет и телефон. Истовремено-савршен сеоски амбијент идеалан је за физички и душевни одмор.
Кухиња је аутентична косовска кухиња, храна припремљена по рецептима наших бака госту ће бити сервирана по жељи: у ресторану, у природи или у порти цркве или манастира. Његова трпеза је обилна и мобилна и то је оно што ће госта одушевити и изненадити.
Више од свега госту ће пријати једноставна косовска душа и милост коју ови људи износе пред сваког.
Владика рашко-призренски господин Теодосије освештао је овај дом и благословио почетак његовог рада.
Са благословом Владике Теодосија – запослени у хотелу, а то су пре свега његова деца, организоваће посету свим манастирима и црквама Рашко–призренске Епархије које гости буду желели да обиђу.
Присуство литургији и саборима, као и молитвама за болесне према потреби верника биће заказивана. Присуство вечерњој служби са Каноном Светом Краљу у Дечанима, четвртком у 19.00 сати биће такође могућа.
Домаћин ће својим гостима организовати и превоз по Косову и по Метохији, уколико је то потребно.
Са љубазним особљем хотела „Константин“ биће могуће провести више дана обилазећи манастире Грачаницу, Високе Дечане, Пећку патријаршију, Свете Архангеле, Зочиште, Драганац, Девич, Бањску, Соколицу, Дубоки поток и Гориоч.
Са домаћинима Хотела моћи ће да се посети царски град Призрен, остаци средњевековног града Ново Брдо, Виница цара Душана у Великој Хочи где готово свака улица има своју цркву, али и Газиместан, као и Липљан у коме се налази најстарија сачувана црква на Косову и Метохиjи посвећена светим Флору и Лавру.
Из косовске равнице биће могуће отићи и на питоме обронке Шар планине, где је вода са бројних извора хладна, а народ топао и гостопримљив.
На дан освећења, Хране је имао већи број званица, углавном рођака и радника. Његова највећа, нескривена радост била је та што га је удостојио Владика да буде гост, грачаничке монахиње и свештеници. Благодат и радост овог благочестивог човека преноси се на све присутне.
Пригодну беседу послушао је са нелагодом. Касније је рекао: „Хвала ти, за оне лепе речи… Али, сви ми треба прво Бога да хвалимо и славимо!“
Радмила Тодић-Вулићевић
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This