Izaberite stranicu

У Тузли, сједишту Епархије зворничко-тузланске од 1852. године, уприличен је значајан културни догађај 16. октобра 2014. године.

Архив Српске Православне Цркве је у сарадњи са Црквеном општином тузланском, а са благословом епископа Хризостома и Светог Архијерејског Синода организовао изложбу архивских докумената и фотографија на тему „Митрополија зворничко-тузланска уочи и за вријеме Првог свјетског рата 1891-1918. године“. Свечана сала у здању Епархијског двора је дочекала званице које су имале прилику да погледају 16 паноа са 110 брижљиво изабраних докумената који се односе на црквени живот Митрополије зворничко-тузланске прије избијања Првог свјетског рата, затим живот и прошлост српских православних епархија у Босни и Херцеговини у вријеме рата, као и опште прилике у Српској православној цркви у освит њеног уједињења и проглашења обновљене Патријаршије.
Окупљене званице је у име Црквене општине тузланске поздравио јереј Милош Тришић који је предочио намјере и жеље православних Срба Тузле и њихове живе цркве да учине корак даље на успостављању историјског памћења и сјећања на српску црквену прошлост града. Отварању изложбе су присуствовали фра Марио Дивковић, гвардијан самостана Св. Петра и Павла у Тузли заједно са представницима Конзулата Републике Хрватске у Тузли. Директор Архива Српске Православне Цркве господин Радован Пилиповић је у свом обраћању објаснио концепцију историјско-архивистичке изложбе, поздравивши госте из Крајине, заправо из Бихаћа, Ратка Кнежевића, директора Јавне Установе Кантоналне и Универзитетске Библиотеке – Бихаћ са сарадницима, као и игумана Светобогородичиног манастира Крупа код Обровца оца Гаврла Стевановића, рођеног Тузлака, који је превалио пут из православне Далмације да би посјетио и присуствовао овој културној манифестацији, у граду у коме је одрастао. Специфично еснафско повезивање архивиста унаприједило је и присуство запослених из Кантоналног Архива у Тузли, господина Зурића и госпође Исић, са којима су ангажовани у Архиву СПЦ измијенили професионална искуства. На изложби је било очитовано присуство архијерејских намјесника Епархије зворничко-тузланске који су изразили жељу да у својим мјестима дочекају и угосте изложбу „Митрополија зворничко-тузланска уочи и  за вријеме Првог свјетског рата 1891-1918. године“. Архијерејски намјесник тузлански протојереј-ставрофор Стево Јовић је у име Преосвећеног владике Хризостома поздравио окупљене, пренијевши његове архијерејске благослове и благожеланије да се историјска истина шири „ко смо били и ко јесмо“. Значају ове историјско-архивистичке изложбе су допринијели својим присуством и игумани историјских манастира, Озрена отац Данило Радојичић и Папраће, отац Игнатије Илић.
Аутори изложбе су Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ и Милош Матијевић, архивиста у истом Архиву. Саставни део поставке је штампани каталог који је водич кроз изложбени простор, али и мали наративни историјски подсјетник. Архив Српске Православне Цркве је успоставио традицију да сваке године у октобру постави по једну изложбу која је ретроспектива његовог рада, а са Епархијом зворничко-тузланском је имао итекако плодотворну сарадњу. Идеја је и замисао да изложба обиђе и друге градове сједишта архијерејских намјесништава Епархије. Овом изложбом се подсјећа на историјски значај Тузле у црквеној прошлости српског народа, али и вриједност и могућност даљих историјских истраживања, како у централном црквеном архиву, тако и у епархијском архиву у Бијељини.

Јереј Милош Тришић

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This