Select Page
У уторак 14. октобра 2014. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, храмовна слава је прослављена у манастиру у Талонгу. Свету Литургију су служили високопречасни протојереј-ставрофор Илија Драгосављевић, пензионисани парох канберски и опслужитељ манастирског храма и протонамесници Горан Ћећез, парох канберски и Немања Мрђеновић, секретар Митрополије аустралијско-новозеландске. Певницу је предводио протојереј-ставрофор Србољуб Милетић а помагао му је читав хор певача сакупљених из Сиднеја, Канбере и Вологонга.
Упркос невремену које је погодило овај крај претходне ноћи и рано ујутру, народ је испунио храм, па чак и салу, а гости су стигли са свих страна источне обале Аустралије а било је и посетилаца из западне Европе па и из Републике Српске. Протонамесник Немања Мрђеновић пренео је благослове и поздраве Епископа Иринеја који због обавеза у Мелбурну није био у могућности да присуствује и ове године и затим је беседио о празнику и јеванђељској поруци.
На концу Литургије обављен је крсни ход око храма а по повратку у светињу освештано је славско знамење и пресечен колач, како овогодишњих домаћица Зоре Новаковић, Радмиле Зец и Смиље Рајак, тако и заветних славара. Домаћинства за следећу годину прихватила се сестра Душанка Вукоман из Сиднеја.
У сали коју су верници, како смо већ поменули, поново испунили у целости, сабране је поздравио прота Илија и захвалио свима на доласку а затим је предао реч проти Србољубу који је надахнуто говорио о Пресветој Богородици и њеном заступништву и значају за животе свих чланова Цркве. Отац Горан Ћећез такође је поздравио скуп и искористио прилику да, поводом 30. годишњице освећења храма Светог Саве у Канбери где је као парох наследио проту Илију, своме претходнику преда повељу којом му је у име Црквене општине исказана захвалност за двадесетшестогодишњи предани рад.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This