Select Page

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније одржао је 14. октобра 2014. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, у београдском насељу Миријево предавање на тему: Пресвета Богородица шира од Небеса.
Предавање је одржано у сали Месне заједнице Старо Миријево, недалеко од храма Светог пророка Илије, а у оквиру циклуса Светоилијских духовних вечери. Јереј Борислав Петрић, који је  покретач ових духовних сабрања, направио је увод у тему, уједно представивши предавача бројним слушаоцима. Такође је нагласио да братство и управа храма Светог пророка Илије има намеру да ова предавања прерасту у продужено литургијско заједничарење и да ће у наредном периоду настојати да у Миријево доведу предаваче не само из области богословља већ из других друштвених области, како би заједно имали прилику да присуствују духовном укрепљењу кроз књижевне и песничке вечери, пројекције филмова, промоцију књига и часописа, у циљу оснажења и умножења заједнице верних на овим просторима.
Потом је Преосвећени Епископ г. Арсеније произнео упечатљиво предавање, представивши целокупно светоотачко предање о Пресветој Богородици, објединивши на једном месту наводе из Светог Писма и Светог Предања о Богомајци. Пажљиво је одабрао старозаветна предсказања, праобразе и праслике о Пресветој Дјеви, објаснивши детаљно слушаоцима њено телесно порекло и њен слободан избор да учествује својом вољом, а не присилно, у домостроју Божјем. Владика је посебно обратио пажњу на расветљење најбитнијих догађаја из живота Пресвете Богородице, чиме је у исто време обухватио сва литургијска и богослужбена слављења Богородице у циклусу годишњих црквених празника, са акцентом на молитвено заступништво Богомајке пред Тројичним Богом за сву творевину и све хришћане. За време владикином излагања, слушаоци су могли на пројектору да прате иконографију празника Пресвете Богородице, а на крају предавања окупљенима је презентован кратак документарни филм о чуду које се догађа на празник Велике Госпојине, у храму посвећеном Богомајци, на грчком острву Кефалонија.
Кроз питања и коментаре које су потом окупљени верници изрекли, преовладава  захвалност Преосвећеном Епископу на врло поучним речима, а посебно на томе што се одазвао напорима братства Храма и тиме благословио почетак ових сабрања у славу Божју. Свим присутнима је уприличено и пригодно послужење, као и позив на ново духовно окупљање.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This