Select Page

У молитвеном сећању на упокојене на простору северне Италије, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски, Италије и Малте г. Андреј посетио је Црквену општину Вићенцу и чувено Кастело Данте у Роверету, у трентинској области
На светој архијерејској Литургији у препуном храму Светог јеванђелисте Луке у Вићенци, владика Андреј је рукопроизвео ревносног вероучитеља Филипа Милуновића из Беча у чин чтеца.
У проповеди Епископ је поучио верни народ да је Смрт Христова била на Велики петак и да је почивање Господње било на Велику суботу: следствено се задушнице и недељни помени усопших у току године врше увек суботом. После свете Литургије, на којој су саслуживали надлежни парох јереј Далибор Ђукић и ђакон Милош Ждралић, у присуству великог добротвора и заштитника Срба у Вићенци дон Ђусепа дал Фера, верници парохије Светог Луке су на парастосу узнели молитве упокојеним члановима својих породица и Цркве, а затим су Епископу и његовој пратњи из Беча приредили традиционално велико гостопримство.

Парастос за погинуле Србе у Роверету

У поподневим часовима, уз специјалну дозволу Министарства одбране Републике Италије, заслугом умировљеног пароха проте Миливоја Топића и у сарадњи са Колом српских сестара под вођством проф. Снежане Петровић и Удружењем родитеља Српске школе Свети Сава у Вићенци, и ове године je организован парастос у чувеном Кастелу Данте у Роверету. Кастело Данте је велико гробље са костурницом погинулих војника из Првог светског рата, међу њима око 3000 Срба који су у овом крају погинули. Сваке године као гласови у пустињи, душе њихове вапију да им неко чита заупокојене молитве. Парастосу који је служио владика Андреј са свештенством, присуствовао је генерални конзул Републике Србије у Трсту г. Драган Кићановић са сарадницима, као и чланови српских удружења са севера Италије и представници месних власти и локалне штампе.
После молитве и полагања цвећа, присутнима су се најпре обратили владика Андреј и конзул Кићановић, а затим представник Министарства одбране Републике Италије, градоначелник Роверета и представници месне Римокатоличке Цркве. Тихим молитвеним ходом кроз Музеј рата и Алејом мира, учесници парастоса су се потом зауставили испред српске заставе и положили цвеће. Испод Звона мира Марија Доленс, једног од највећих звона на свету које звони сваке вечери и опомиње свет да се не ратује више, проф. Петровић и учитељица Оливера Абадић приредиле су културни програм за све присутне. После приредбе, сви учесници овогодишњег парастоса у Роверету послужени су вечером у сали Српске школе Света Породица где су високим гостима, омладини и деци подељени пригодни поклони.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This