Select Page

Уочи празника Покрова Пресвете Богородице, Његово Пресовештенство служио је празнично бденије у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису. На овај велики празник, у манастир стекао се велики број верног народа са свих страна земље и иностранства, тражећи утеху и помоћ од Пресвете Богоматере. Након бденија, владика Јован служио је Акатист Покрову Пресвете Богородице, на чудесном извору воде.

Као врхунац празничнога славља, одслужена је Света Архијерејска Литургија, коју је предводио владика Јован, а њему су саслуживали свештеници из више намесништава епархије нишке. Након Еванђеља, Епископ је беседио и узнео славословне речи у част Мајке Божије, и молећи се њој, у име верног народа, завапио да све Богородица сачува Часним својим Омофором.
[wpaudio url=“http://eparhijaniska.rs/images/audio/14.10.2014.Liturgija.mp3″ text=“Бесједа Епископа Јована на Литургији“]

На сам дан празника, владика Јован пререзао је славски колач, и својом беседом укрепио верни народ, који је читаве ноћи у молитвеном расположењу прослављао овај велики празник. Љубављу сестринства ове свете обитељи, приређена је трпеза љубави.
[wpaudio url=“http://eparhijaniska.rs/images/audio/14.10.2014.Kolac.mp3″ text=“Бесједа Епископа Јована након резања славског колача“]

Извор: Епархија нишка

Pin It on Pinterest

Share This