Select Page

Светом архијерејском Литургијом у манастиру Светог Преображења и духовном академијом верници Епархије канадске прославили Покров Пресвете Богородице, дан када је, пре 30 година, устоличен Владика Георгије као први епископ канадски.
У уторак, на Покров Пресвете Богородице, неколико стотина српских верника обележило је молитвеним и духовним садржајима славу Епaрхије и уједно јубилеј свога Владике Георгија – 30 година од како је устоличен као први епископ канадски. Свету архијерејску Литургију са домаћином Славе, Владиком Георгијем, служили су његови гости, архијереји из отаџбине: Епископ банатски Г. Никанор и Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслужење бројног свештенства из целе Канаде као и епархија из краја и Америке.
Предивну беседу произнео је Владика Милутин говорећи о значају овог празника и чврстини вере која је потребна да би се задобила заштита Богородичиног Покрова. Ту чврстину вере, рекао је Епископ ваљевски окупљеним верницима, можемо препознати у делима која красе вашу Епархију и која говоре да вас све чува и штити Покров Богомајке.
Након резања славског колача уследио је банкет у великој сали манастирског конака. Домаћин славе је, евоцирајући успомене на дане од пре 30 година, када је било мало сарадника на неузораној њиви Господњој у Канади, али много чврсте вере, захвалио свима који су све ово време били уз њега, понајвише својим свештеницима.
У име свештенства Епархије, присутнима се обратио протојереј-ставрофор Василије Томић наглашавајући да је пређени пут Владикин у многоме пут страдања без којег се није могло учинити ово што је за три деценије урађено: освештано је 20 нових богомоља и готово учетворостручен број свештенослужитеља.
Међу гостима на банкету био је и г. Бошко Обрадовић, представник „Двери српских“, који у име српске православне омладине поздравио Владику Георгија као истинског духовног оца оног дела млађих српских нарашаја који се боре да очувају традиционалне вредности и тековине православља. Владику Георгија видимо као узорног домаћина и лидера о чијем раду сведоче његова дела, рекао је Обрадовић.
На крају се Владики Георгију и верницима Епархије канадске обратио и Епископ банатски Г. Никанор. Говорећи о енормној енергији свога домаћина, сведочио је о улози Епископа канадског у раду Светог архијерејског сабора и значају којег у Српској цркви има последњих година Владика Георгије. „Чувајте свога Владику, потребан је и вама и целој Српској цркви“, поручио је Владика Никанор.
У манастирској библиотеци, након вечерње службе, одржана је пригодна духовна академија поводом јубилеја Владике Георгија Учествовали  су уредници „Источника“: протојереј-ставрофор Љубомир Рајић, др Давор Миличевић и Радован Гајић, глумац Димитрије Поробић и гост из „Двери српских“ Бошко Обрадовић. У оквиру академије представљена је и нова монографија „Источника“ под насловом Црно на белом, посвећена 30-годишњици архипастирског рада Владике Георгија.
Кум овогодишње славе био је протојереј Јовица Ћетковић, прох у цркви Св. Димитрија у Виндзору. Кумства за наредну годину примио се протојереј-ставрофор Драгомир Нинковић, парох источнокиченерски при храму Свете Тројице.

Извор: Источник (Епархија канадска)

Pin It on Pinterest

Share This