Select Page
Неколико деценија прошло је на пољу црквеног живота парохијске заједнице Светог Саве у Канбери и дошло је време обележавања 30 година од освећења храма. Пуноћа литургијске молитве са архијерејским благословом и присуством нашег владике Његовог Преосвештенства Господина Иринеја Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске осветлила је недељу, 12. октобар, дан велике годишњице.
Величанствена молитва отпочела је предлитургијским деловима литургијског крштења Теодоре Ћећез, ћерке свештеника у храму Горана и матушке Јелене. Епископу су саслуживали драги гост из храма Свете Тројице у Бранзвику, протојереј-ставрофор Мирослав Хаџи-Поповић, иначе ранији вишегодишњи парох храма Светог Саве у Канбери за време чије свештеничке службе је храм и изграђен, протојереј Јаков Јовић а присуствовао је протојереј-ставрофор Александар Морозов, парох храма Светог Јована Крститеља на Нарабанди, Канбера, Руске Православне Цркве. На литургији и празнику почаствовали су нас присуством и Његова Екселенција Господин Мирољуб Петровић, амбасадор Србије у Аустралији са супругом и сарадницима.
Величанственост литургије традиционално је прелепим појањем и изговарањем прозби употпунио протођакон Петар Мракић антифонски заједно са драгим нам гостинским црквеним хором саборног храма Свете Тројице из Бранзвика, те су сви верни духовно били цариградски и на небу и на земљи. Наш драги владика Иринеј све нас је обрадовао честим једноставним а силним у речи кратким тумачењима појединих делова несвакидашње архијерејске литургије.
Услед великог дана сви гости доказали своју радост и учешће на славској трпези љубави и слављу останком на весељу до каснијих вечерњих сати, најпре кроз богати културно-уметнички програм у црквеној сали а потом и изван сале под незаобилазним славским шатором и музиком. У току програма у црквеној сали заједно са локалним фолклорним групама изузетно смо уживали у надасве професионалној изведби наших фолклорних игара од стране драгих нам гостију фолклорних група из Бонирига из Сиднеја и из Црквене општине Св. Јована Крститеља из Вологонга. Присутни су били и други гости из Мелбурна, Вологонга и Сиднеја. У другом делу програма уприличене су повеље и захвалнице заслужнима за обнову и обогаћење храма и црквене заједнице и с поштовањем и хришћанском љубављу споменути и они који нису више са нама.
Већ после пар сати наш Епископ је благословио останке са трпезе и нас у останку, да бисмо ускоро поново имали радост архијерејског богослужења у храму, у суботу 25. октобра на Свеправославној Литургији поводом спомена 100-годишњице отпочињања Првог светског рата.
Са благодарношћу и радошћу најпре са нашим Епископом а затим и са свима поштованим гостима и присутнима да Господ дарује Цркви нашој Православној и Митрополији на петом континенту многаја радосна и блага лета!

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This