Select Page

Празник Покрова Пресвете Богородице свечано је прослављен у уторак, 14. октобра, у храму Светог Николаја у приградском сарајевском насељу Рељеву.
На Светој литургији началствовао је протојереј-ставрофор Миломир Ковач, уз саслужење јереја Дарка Даниловића, а учешћа у Светој тајни Евхаристије узело је око двије стотине вјерника пристиглих из рељевске парохије, Сарајева, Зворника и Бијељине, као и православних припадника Оружаних снага БиХ из касарне у Рајловцу, те официра, војника и службеника из Министарства одбране БиХ, Заједничког штаба и Оперативне команде ОС БиХ.
Након Литургије обављен је славски обред, а по трократној литији око храма за све присутне домаћини су припремили трпезу љубави у парохијском дому.
Вјерници су могли видјети да је, од претходног сабрања за храмовну славу Преноса моштију Светог Николаја, урађена дренажа око цркве, унутрашњост храма је окречена, а на иконостасу урађене нове фреске Тајне Вечере, Преноса моштију Светог Николаја и Покрова Пресвете Богородице и орнаментика, док је у наосу урађена фреска Светог Василија Острошког.
Храм Светог Николаја у Рељеву изграђен је 1886. године за потребе богословског училишта у Рељеву, а његов ктитор био је барон Теодор Николић од Рудне. Земљиште за изградњу Богословије и храма поклонио је митрополит дабробосански Сава Косановић. Првобитно, храм је требао бити посвећен Покрову Пресвете Богородице, али  је, након што је 1885. године митрополит Сава био принуђен да дâ оставку и прогнан од стране власти Аустро-угарске, одлучено је да митрополитова слава Свети Николај буде и храмовна слава. Покров Пресвете Богородице се, по благослову митрополита дабробосанског Николаја, од прије десетак година почео славити као завјетна слава храма у Рељеву.

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This