Izaberite stranicu

Избеглице у шатору на периферији Ербила. Јун 2014. г., Reuters

Његова Светост Патријарх Кирил упутио је писмо председнику Републике Ирак Фуаду Масуму, у којем је изразио забринутост због положаја хришћана на северу Ирака где армија ИДИЛ чини недела, саопштава Служба комуникације ОСЦВ.
„Стотине хиљада ирачких хришћана и представника других религија принуђено је било да под притиском побуњеника напусти своје домове. Избеглице које су лишене имовине живе у условима хуманитарне катастрофе“ — каже се у том писму.
„Хришћани Ирака налазе се стању које је близу очаја, а многи од њих носе се мишљу да заувек напусте не само Ирак већ уопште Блиски Исток, јер ту не могу да се осећају безбедно. Нестајање хришћанства у том древном региону имаће катастрофалне последице за целу међународну заједницу“.
У обраћању Поглавара Руске православне цркве председнику Ирака покренуто је такође и питање о судбини бившег заменика ирачког премијера Тарика Азиза (Михаила Јухани), који се већ 11 година налази у затвору. Он се у септембру 2014. године обратио међународној заједници, самим тим и Руској православној цркви, позивајући их да помогну његовом ослобађању.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This