Select Page

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј сусрео се данас са председником Руске Федерације г. Владимиром Путином
Председник Руске Федерације г. Владимир Путин посетиo je данас Београд, где се састао са председником Републике Србије г. Томиславом Николићем и премијером г. Александром Вучићем. Патријарх српски г. Иринеј и председник Руске Федерације г. Владимир Путин сусрели су се данас у Палати Србија у Београду, испред које је изведена војна парада поводом сто година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобођења престонице у Другом светском рату.
На београдском аеродорму Никола Тесла председника Путина дочекао је председник Николић. Затим су се двојица председника упутила на Ново гробље, где су положили венце на Споменик ослободиоцима Београда.
На свечаности у Палати Србија, председник Николић Николић је одликовао председника Путина Орденом Републике Србије на великој огрлици. Овом приликом највиши државни званичници потписали су више међудржавних споразума.
Поводом 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, одржана је војна парада „Корак победника“. Програм је почео свечаном артиљеријском паљбом, након чега су се председник Републике Србије г. Томислав Николић и председник Руске Федерације г. Владимир Владимирович Путин обратили окупљенима. Овде можете прочитати њихове говоре. Церемонији су присуствовали премијер Србије г. Александар Вучић, Патријарх српски г. Иринеј, као и многи званичници две земље и представници дипломатског кора.
Програм је настављен десантом 30 падобранаца, у ширем рејону споменика „Вечна ватра“, између Булевара Николе Тесле и Дунава. Са државном и заставом Војске Србије прецизно су, иако по киши, слетели у близини споменика, праћени аплаузима бројних грађана. Уследио је свечани дефиле Војске Србије, са начелником Генералштаба ВС, генералом Љубишом Диковићем на челу.
Гарда Војске Србије извела егзерцир за госте и посматраче параде. Поред свечане бине дефиловали су пешадијски, ваздухопловни и механизовани ешалони и Речна флотила Војске Србије. Наступила je и руска акробатска група „Стрижи“.

Извор: СПЦ/РТС, Војска Србије, агенције

Pin It on Pinterest

Share This