Izaberite stranicu
Први пут од Другог светског рата Војна академија Војске Србије у Београду прославила своју крсну славу, Покров Пресвете Богородице
Ломљењу славског колача претходила је света архијерејска Литургија коју је служио Преосвећени Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, уз саслужење архимандрита Јоаникија, протојереја-ставрофора Петра Лукића и проф. др Драгомира Санда, јереја Слађана Бајић, главног војног  свештеника, Ђорђа Стојисављевића, свештеника у Команди прве бригаде у Новом Саду, Јована Бабића, вероучитеља у Војној гимназији, и Предрага Докића, војног свештеника на Аеродрому Батајница, каи и протођакона Николе Перковића и ђакона Андреја Савићевића и Владислава Голића. Појало је Прво београдско певачко друштво, којим је дириговала гђа Радмила Кнежевић.
Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије, у времену кад је као викар Патријарха српског донедавно службовао у Београду, водио је Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке са којим је Војна гимназија потписала споразум о сарадњи. Владика Атанасије је заслужан што је веронаука успешно почела да се предаје у Војној гимназији и што су у једну врсту верског образовања били укључени и кадети Војне академије. Владика је и сам био предавач на предавањима посвећеним вери, одржаваним под кровом ове установе.
Света Литургија је служена у капели Покрова Пресвете Богородице, која се налази у поткровљу већег здања у кругу Војне Академије. Има неке симболике у томе што је зграда у којој је капела подигнута на простору где је некада током Другог светског рата био злогласни Бањички логор. То је светла просторија чија површина износи око сто педесет квадрата. На десном зиду су иконе великог формата на којима су престављени свети ратници: Архангел Михаило, Свети Георгије, Свети Димитрије, Свети Теодор Тирон, Свети Прокопије, Свети Теодор Стратилат, Свети Никита и Свети Меркурије. Са супротне леве стране су светитељи утемељивачи српске државе и државници из рода Немањића: Стефан Немања, краљ Стефан Првовенчани, краљ Милутин и краљ Стефан Дечански. Олтар је занимљиво решен, на њему су само иконе Христа и Пресвете Богородице.
Пре Литургије, епископ Атанасије у чин ипођакона рукоположио је хаџи Жарка Моравчанина, помоћника војног свештеника у Војној академији. У капели Покрова Пресвете Богородице највише је било официра и кадета Војне академије, али су на Литургију дошла и деца чији родитељи раде у овој установи, али и верници из целог Београда. Домаћин славе био је мајор хаџи Дарко Лукић, а био је присутан и капетан Негован Иванковић који ће припремити следећу славу. Литургији су присуствовали генерал Младен Вуруна, начелник Војне академије, генерал Видосав Ковачевић, бивши начелник Војне академије, пуковник Бобан Ђоровић, декан Војне академије, и још неколико високих официра.
После ломљења славског колача, епископ Атанасије је беседио: „Бескрајно сам радостан што сте ми дали могућност да данас будем овде са вама у овој часној, цењеној и љубљеној школи. Признајем да сам од јутрошњег уласка у њу постао много јачи. Већ осећам у себи силу Васкрсења која сада више дејствује. И молим се и за себе и за вас да та сила живота, која је од Господа Христа и молитве Његове Матере и свих светих, увек буде присутна овде у вама, са вама и да вам светли у овој школи и вама и свима онима који у ову школу буду долазили“.
На крају Литургије, епископ Атанасије је уручио захвалнице Миломиру Ждралу и Јордану Трајковићу који су помогли помогли изградњу овога храма. Имена оних који су добили захвалнице прочитао је протојереј- ставрофор Драгомир Сандо.

Јово Бајић

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This