Select Page
Шеф државе је истакао да се у Украјини званично слави празник у част УПА – «националистичке и профашистичке организције», – који је праћен позивима за обрачунавање с представницима Руске Православне Цркве.
Владимир Путин је изјавио да притом патријарх и даље чини све како би престали братоубилачки сукоби, преноси RT.
„Главна трагедија је отуђење украјинског и руског народа. То је највећа трагедија. И, наравно, поред свих проблема које данас имамо, треба да тражимо путеве за превладавање овог стања. Безусловно, то треба да чинимо заједно с украјинским властима,“ – изјавио је Владимир Путин на седници Савета за људска права.
Председник је такође изразио негодовање због тога што правобраниоци у Украјини не обраћају пажњу на ситуацију у којој Украјинска Православна Црква Московског патријархата трпи угњетавање.
«Сад – данас, јуче – гледам на медијима како се у Украјини практично званично слави празник поводом УНО-УПА, ове националистичке и профашистичке организације. И то је праћено позивима за обрачунавање с представницима Руске Православне Цркве Московског патријархата,» – истакао је Путин.
Председник је истакао да се то дешава «и поред тога што патријарх чини све како би се прекинули братоубилачки сукоби».
«Представници Цркве заиста много чине, а трпе нападе, 18 храмова је већ одузето, – рекао је шеф државе. – Где су правобраниоци за људска права на обављање верских култова и права на вероисповест? Једноставно, у овој области је потпуни мук, уопште се ништа не чује, као да се то не дешава.»
Уједно, по речима Владимира Путина, «људе тамо истерују, улазе у храмове, понижавају их и одузимају им својину,» цитира издање речи председника.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This