Select Page

После свих искушења и патње кроз које је прошао овај крај, пострадавши у мајским поплавама, на дан Покрова Пресвете Богородице веома свечано и молитвено прослављена је храмовна слава.

Светом службом Божјом началствовао је архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић, уз саслуживање тамнавског свештенства.

– Пресвета Богородица је најсветија девојка и најбрижнија мајка. Брижна мајка Спаситеља света Господа Исуса Христа, али и свих нас. Молбе и благодарења Богу које узносимо преко светих, најближе и најмилије су Господу оне које му принесе Пресвета. И није случајно што је управо Богородици посвећен велики број храмова, па и овај у вашем месту. Данас сви саборно прослављамо Пресвету Богородицу, заједно са вашим прецима, који су као и ми данас у овом храму, кога су са великим трудом и жртвом подигли те је постао украс и утврђење источне Тамнаве, појали химне, молили се, тражили утеху и спасење. Зато, потрудимо се да наш живот буде увек такав да нас омофор и заштита Богомајке и Приснодјеве увек прати у све дане наших живота – надахнуте су речи крстоносног проте Митра Миловановића упућене вернима у препуном радљевском храму, који су и поред свих недавних страдања остали у вери и нади у Господа, а не у роптању.

Након Свете службе, трократне литије око храма, освећења славског жита и ломљења славскога колача, ученици Основне школе „Душан Даниловић“ из Радљева, која се налази тик уз цркву, са својим учитељима и наставницима приредили су пригодан културно-уметнички програм.

Трудољубивошћу и пожртвованошћу парохијана радљевске парохије, на челу са парохом о. Мирославом Вукашиновићем, припремљена је богата трпеза љубави чиме је достојно прослављена слава храма у Радљеву.

Александар Мандарић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This