Select Page

Дана 12. октобра у средишту мајке Цркве Светог Ечмиадзина Његова Светост Карикин II, врховни Патријарх и Католикос свих Јермена, примио је Председника Републике Србије Томислава Николића који се налази у званичној посети Јерменији. У пратњи српског Председника налазио се јерменски министар спољних послова Едвард Налбандијан. 
Топло поздрављајући Председника Србије, Његова Светост је изразио задовољство на предузетим корацима како би се проширили и продубили међудржавни односи. Притом је нагласио да ова Председникова посета ојачава темеље сарадње и пријатељства између двају народа, двеју држава.
serbia-202-620x300Током разговора јерменски Поглавар и српски Председник разменили су мишљења о историјским везама и духовном сродству двају народа. „Мада смо географски прилично удаљени једни од других, ми делимо исте вредности“, истакао је Патријарх. Такође су се осврнули на трагичне странице јерменске и српске историје. Његова Светост је истакао: „Ми смо народ који је преживео страдања и невоље, али хришћанска вера нас је оспособила да будемо оптимисти и пуни наде, што је одлика и српског народа“.
Током даљег разговора Католикос свих Јермена је указао на историјски тесне односе које су Јерменска Апостолска и Српска Православна Црква градиле све до данас у истом духу пријатељства и братства. Његова Светост Католикос је упутио братске поздраве Поглавару СПЦ Његовој Светости Иринеју, изразивши уверење да ће удовољити позиву Јерменске Цркве и учествовати у догађајима обележавања 100-годишњице јерменског геноцида 1915. године.
На крају састанка свејерменски поглавар се помолио Богу да подржи српскога Председника при руковођењу народним жељама и сновима како би остварили своја настојања. Српском народу је пожелео снаге да истраје у вери и оптимизму и да савлада све невоље са којима је суочен.
Председник Николић и његова делегација посетили су  и Саборну цркву и музеј.

Извор: СПЦ/ОЦП

Pin It on Pinterest

Share This